Jump to content

A Nokia visszatérése: 250 dolláros N1 Android tablet

2014. 11. 21. 16:00

A Nokia megsemisüléséről szóló hírek erős túlzásnak bizonyultak. Noha a cég Lumia sorozata a Microsoft hatalmas kezébe került és a cég lemondott alacsony kategóriás Asha eszközeiről is az év elején, mégsem jelenti a dolog azt, hogy a Nokia feladná a hardver business-t.

Az újjáéledés első lépése egy kissé unortodoxnak tűnhet. Ismerkedjünk meg a Nokia N1-gyel, mely egy 7,9”-os Android tablet. A dolog szokatlansága azonban nem ez, hanem a Nokia saját szoftvere, melytől függetlenül termékük úgy néz ki, mint egy túlméretezett iPhone. Az eszköz előreláthatóan 250 dolláros áron (60 000 Ft) vesz majd rajtot Kínában az ottani új év napján (2015. február 19.), majd hamarosan Oroszországban folytatja hódító útját.

A Nokia előző tabletes próbálkozása, a Lumia 2520 sajnálatosan nagyon műanyag és ezért népszerűtlen lett, így nem csoda, hogy a csak WiFi-vel működő N1 esetében egészen más irányt vettek. Az egész tablet egyetlen nagy lekerekített alumínium lapnak tűnik, mely vészesen emlékeztet néha egy iPad minire.

Ismerős lehet a hátlapon lévő 8 megapixeles és az előlapon lévő 5 megapixeles kamerák elhelyezkedése is valamint a USB Type-C port (nincs egy darab micro-USB se), az iker hangszórók és a szintén rokonságot mutató hangerőszabályozó gombok. Az egész holmi azt sikítja: Cupertino!

A maga 6,9 mm-es csípőbőségével ugyan az N1 egy kicsit karcsúbb, mint az iPad mini 3, ám a valódi különbségek akkor kerülnek szem elé, ha dolog belsejét kezdjük vizsgálni. Ekkor találunk egy 64-bites 2.4 GHz-es quad-core Intel Atom Z3580-at, melyet 2 GB RAM-mal párosítottak. Ehhez 32 GB tárhely jár. Így már egy egészen vonzó, ám a sorból nem kilógó Android tablettel szemezünk.

Ami kiemeli az N1-et az az Android 5.0 Lollipop nokiásítása. Ez pedig a cég házi fejlesztésű Z Launchere által megy végbe. Az eddig csak a nyári bétatesztből ismert fejlesztés sajátsága, hogy a legtöbbet használt alkalmazásaidat nyomonköveti, így azok szépen lassan átcsordogálnak majd a homescreenedre, így minden fontosat egyszerre érhetsz el. Ha azonban szeretnéd az N1 nélkül kipróbálni a Z Launchert, akkor ezt is megteheted, hiszen hamarosan elérhető lesz a Google Play Store-ban rootolt eszközöket is támogató formában.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy mennyire lesz életképes a sajátos utcagyőztes-feelinget képviselő tablet az erős versenyhangulatban lévő piacon. Annyi biztos, hogy legalábbis érdekes DNS-állománnyal rendelkezik, mely alapján szülője nem csak a Nokia és a Google, de részben az Apple is, noha ha az anya szerepében tetszelgő Nokiát kérdezed, ez utóbbit biztosan letagadja.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra