Jump to content

Indulhat a fejlesztés az Apple Watch-ra

2014. 11. 20. 16:00

Már a bejelentés pillanatától arra készülsz, hogy legnagyszerűbb ötletedet megvalósíthasd az Apple Watch-on? Nos elérkezett a te időd. Ahogy azt az Apple megígérte megérkezett a WatchKit, mely minden szükséges eszközt a kezedbe ad, hogy elkezdhess alkalmazásokat fejleszteni a cég következő generációs órájára.

A frissen kiadott WatchKit alapja az iOS 8.2 béta SDK, ám emellett lehetőséget ad arra, hogy kihasználd az okosóra speciális tulajdonságait, úgy mint a nyomásérzékeny vezérlés, a notifikációs lehetőségek és a pillantással befogadható információk közlése. Sajnos a most születő alkalmazásoknak jövő évig várniuk kell a publikációra, ám ez ne akadályozzon abban, hogy neki ugorj a kísérletezésnek.

Nem meglepő módon, akik korán keltek máris aranyat leltek, avagy az első próbálkozók megtudtak néhány érdekes új infót a WatchKiten keresztül az Apple Watch-ról. Steve Troughton-Smith, például felfedezte, hogy a két Apple Watch modell titokban eltérő felbontást használ, így a 38 mm-es verzió 272 x 340-as képernyővel rendelkezik, míg a 42 mm-es darabok 312 x 390-nel. További érdekesség, hogy a legtöbb korai alkalmazás a feldolgozást inkább a nagyobb teherbírású iPhone-okra bízza, míg a felhasználói felület a csuklódon jelenik meg.

Emellett kiadásra kerültek a user interface külsejére vonatkozó vezérvonalak is, melyeknek része az Apple új betűtípusa a San Fransisco. A Sans Serif alapján készült font célja, hogy az alkalmazások szövege könnyen olvasható legyen a viszonylag kicsi kijelzőkön. Ennek érdekében a döntött változat alacsonyabb, így függőleges teret takaríthatsz meg, míg a központozás az egyre kisebb betűk közt is körülbelül ugyanakkora marad, hogy ne tűnjön el teljesen. Szükség esetén a betűtípus változatai dinamikusan váltogathatóak, hogy mindig jól olvasható legyen a szöveg. A font ingyenesen letölthető a hivatalos oldalról.

https://developer.apple.com/watchkit/#agreement

Forrás: engadget.com és thenextweb.com

Fotó: trustedreviews.com és wired.co.uk

Írta: Ambróz Nóra