Jump to content

A Toshiba beszáll a tiszta élelmiszer business-be

2014. 11. 17. 16:00

A Toshiba neve leginkább laptopokat juttat az emberek eszébe. Esetleg televíziókat. Ezúttal azonban a japán technológiai óriás valami egészen másba vágta a fejszéjét. Egész pontosan salátába, spenótba és más egyéb tisztán termesztett zöldségekbe.

A Quartz alkalmazottja, Dan Frommer elárulta, hogy a Toshiba tulajdonában, Yokosuka ipari negyedében áll egy olyan létesítmény, ahol speciális, steril öltözékbe bújt emberek növénykéket ültetgetnek, majd furcsa, fluorászkáló fény alá helyezik a nagy nevelő tálakat. Mi a művelet eredménye? Ízletes zöldségek, melyeket nem kell megmosnod, noha ha egy kicsit is tartasz a baktériumoktól, akkor legalább egy gyors öblítést ezek a növények is megérdemelnek.

A Toshiba a japán gourmand-ok örömére, beszáll a tiszta táplálékok előállítására szakosodott iparba. Ennek értelmében úgy 3 millió csomag tiszta zöldésget szeretnének termelni évente, mely segítene megszilárdítani helyzetüket egészségügyi cégként.

Az ötlet brilliáns, noha kissé paradox. A Toshiba nem csak a szépséges, friss zöldségeknek keres vevőket, de a technológiának is, melynek egyik legnagyobb jelentősége a beltéri ipari méretű növénytermelés lehetősége.

Ilyesmivel nem a Toshiba próbálkozik elsőként. A Sony egy régi gyárat Miyagi ipariparkjában saját fejlesztésű salátája termelésére állított át, melyben fantasztikus tömegben fordul elő béta-karotin, míg a Fujitsu Wakamatsu-ban neveli alacsony potassziumtartalmű salátáit a vesebetegek számára.

Forrás: engadget.com

Fotó: inno-plex.agri.org és eandth.theiet.org

Írta: Ambróz Nóra