Jump to content

Android 5.0 – Biztonság II.

2014. 11. 09. 16:00

Az Android 5.0 biztonsági fejlesztései nem csupán arra az esetre gondolnak, amikor illetéktelen kezekbe kerül a telefonod vagy tableted, de arra is, hogy valakinek esetleg odaadod. Arra az esetre azonban, ha mégsem bíznál teljesen az illetőben, (hiszen egy öt éves gyerek és a kíváncsi kolléga is sok olyasmit tehet egy ilyen készülékkel, amit nem szeretnél) a Google kínál néhány egyszerű megoldást.

A Lollipop egyik ilyen újdonsága a Guest avagy Vendég mód, mely eddig hiányzott a tabletek és telefonok eszköztárából. Ha tehát valakinek valamiért kezébe adod a készülékedet, használhatja azt, ám nem fog hozzáférni személyes információidhoz.

Emellett a telefonok támogatják a többfelhasználós rendszert is, mely eddig a tabletek kiváltsága volt. Rendszergazdaként ilyenkor letilthatod a hívásokat, üzeneteket, míg minden user maga menedzselheti a számára rendelkezésre álló területet. Letölthetnek alkalmazásokat vagy éppen elzárhatják profiljukat egy jelszó mögé. A beállítások változása azonban mindenkit érint, ha kapcsolódsz pl. a WiFi-hez, akkor nem szakad meg a kapcsolat akkor sem, ha felhasználót váltasz.

Mi a helyzet azonban, ha egy kisebb gyerek kezébe kerül a telefonod? A Google válasza az alkalmazások pinelése (kitűzés). Ez által rögzítheted a gyereknek szánt játékot a képernyőn, melyből nem tud majd kilépni, így nem hívja fel a főnököd és nem törli a fele emailedet sem. A pinelés az alkalmazás megnyitása után az Overview-ból érhető el.

Forrás: engadget.com

Fotó: codinginmysleep.com és komando.com

Írta: Ambróz Nóra