Jump to content

Android 5.0 – Biztonság I.

2014. 11. 09. 14:00

Minden újonnan kiadott Androiddal, ahogyan az elvárható, a Google újabb és újabb biztonsági lehetőségeket pakol operációs rendszerébe. Noha az átlag felhasználó számára egy részük inszignifikánsnak tűnhet, mégis titokban nagyobb biztonsággal használhatják készüléküket, mely egy lépéssel a támadók előtt jár. Természetesen a Lollipopban is szépszámmal vannak ilyen rejtett biztonsági fejlesztések.

Ezek közül az egyik a SELinux Enforcing mód, mely folyamatosan figyeli a rendszert és az alkalmazásokat, hogy biztosítsa azt, hogy minden rendben zajlik a készüléken. Egyébként minden Lollipop telefon és tablet alapértelmezetten, automatikusan titkosított.

Van azonban néhány olyan feature, melyekkel a user is találkozhat és roppant hasznosak. Az első a Smart Lock, mely lehetővé teszi, hogy egy olyan Bluetooth eszközt, melyben megbízol – okosóra, fülhallgató stb. – szolgáljon az azonosítás alapjául. Ha a telefon és bizalmas kiegészítője körülbelül 10 méteren belül van egymástól, akkor nem kell jelszó vagy PIN-kód a telefon feloldásához.

Egy másik fontos előre lépés a Face Unlock feljavítása lenne, mely leánykori nevét Trusted Face-re cserélte. Ez remélhetőleg számos problémát megold, melyet az eredetinél felmerültek már az Ice Cream Sandwich idejében. Korábban meg kellett várnod, hogy a telefon felismerjen, még mielőtt bármit is kezdhettél volna. A Trusted Face már ennél előbb elkezdi keresni az arcod, így mire elolvasod a notifikációkat, már csak egy mozdulat kell ahhoz, hogy feloldd a készüléket.

Forrás: engadget.com

Fotó: tabtimes.com és plus.google.com

Írta: Ambróz Nóra