Jump to content

Android 5.0 – Jobb teljesítmény I.

2014. 11. 08. 18:00

Jó néhány olyan újdonság szerepel az új operációs rendszerben, melyeknek köszönhetően többet hozhatsz ki Android eszközöd hardveréből, mint korábban. Egészen pontosan olyan sok mindenről van itt szó, hogy bele se fértünk egy cikkbe. Kezdésnek vessünk egy pillantást a 64-bites alkalmazások támogatására.

Tehát a Lollipop optimalizálása támogatja a 64–bites appokat és architektúrákat (úgy, mint az ARM egyes verziói, az x86 és az MIPS). Ez azonban túl sok mindent nem tesz érted, ha a telefonodban nincs olyan hardver, mely megfelelő hátteret biztosítana mindehhez. A Nexus 9 például egy 64-bites chipsettel érkezik, ám a Nexus 6 nem. Ez egyre fontosabb és fontosabb lesz, ahogy egyre több alkalmazás és telefon vált majd kompatibilitást. A Google elmondaása szerint a natív Android appok (Gmail, Calendar, stb.) már 64-bitesek, csakúgy, mint a tiszta Java alkalmazások.

Ez egyelőre nem sok mindent jelent, ugyanis bele fog telni egy kis időbe, míg a fejlesztők új eszközökre váltanak és az új támogatás szerint kódolják alkalmazásaikat. Amit azonban a dolog előnyeként emlegetnek, hogy a next-gen magasabb felsőhatárt szab majd meg, hogy mennyi memória férhet egy eszközbe, azaz végre túllépnénk a 4 Gb-os RAM-határt a telefonokban és tabletekben. Ezen a téren azonban még a hardverek nem állnak készen, így felesleges emiatt ajnározni a 64-bites támogatást. Egy jó darabig nem fogja senki sem feszegetni ezt a limitet úgysem. Ha viszont eljön ez az idő is, az Android készen áll majd.

Van azonban még egy másik oldala is a 64-bit támogatásának. Például ilyen módon emelkedik az az adatmennyiség, amit a chipek képesek ciklusonként feldolgozni. Ez máris inspirálja a nagy chipset gyártókat, mint az NVIDIA és a Qualcomm, hogy ne csak nagyobb kapacitást adjanak chipjeiknek, hanem próbálják őket ereőteljesebbé és energiatakarékosabbá tenni.

Forrás: engadget.com

Fotó: kalcs.wordpress.com és avik-fidocs.blogspot.com

Írta: Ambróz Nóra