Jump to content

Android 5.0 – Értesítések I.

2014. 11. 08. 14:00

Az értesítések menüje többnyire csak design-ban változott, funkció tekintetében alig, ám ez csak egy kis része a történetnek. Valójában a Lollipop alapvetően javítja az Android notifikációk lehetőségeit. Az 5.0 célja láthatóan, hogy megszüntesse vagy legalábbis csökkentse az értesítések zavaró hatását és a párhuzamosan végzett feladatokat hatékonyabbá tegye. Ennek érdekében az értesítésekkel egészen messzire mentek.

Kezdjük mindjárt egy szokatlan újdonsággal! Ha hívásod érkezik többé nem jelenik meg egy minden elfedő képernyő ahelyett, amit éppen csináltál. Ezzel ellentétben egy pici notifikációs banner a képernyő tetején tudatja veled, hogy hívnak és lehetősget ad rá, hogy felvedd vagy ignoráld a dolgot. Az üzenetek, ébresztések és az alacsony akkutöltöttség hasonló módon prezentálja magát, akárcsak minden más általad magad prioritásúnak ítélt notifikáció.

Az értesítések ezen kívül a lezárás képernyőjén is megjelennek. Az új felugráló értesítések nagy előnye, hogy tudsz is velük kezdeni valamit: ha emailt kapsz, törölheted anélkül, hogy másik képernyőre kéne ugranod vagy válaszolhatsz rá úgy, hogy nem léptél az ehhez szükséges oldalra. Ez segít abban, hogy gördülékenyebben menjen a munka.

Ezek eddig talán nem számítanak igazi nagy változásnak, ám összességében nem hangzik rosszul a dolog. A zavaró tényezők menedzselésében igazi segítséget a Google azáltal nyújt, hogy lehetővé teszi, hogy egyes notifikációktól megszabadulj. A dolog mikéntje kiderül a folytatásból.

Forrás: engadget.com

Fotó: cnet.com és exutech.com

Írta: Ambróz Nóra