Jump to content

Android 5.0 – Az új felhasználói felület II.

2014. 11. 07. 18:00

Még néhány apróság az új Android 5.0 Lollipop frissülő felhasználói felületéről. Igaz ugyan, hogy etéren az új operációs rendszer nem hoz világrengető újdonságokat, ám néhány kellemes apróságot ismét kapunk a Google-től. Egyébként is... ami egészen jól működik, az nem szorul nagyon komoly reformokra.

Térjünk vissza a kezdő képernyőre. Ha lapozol egyet jobbra, akkor a Google Now oldalán találod magad, ami nagyjából olyan, mint régen volt, kivéve, hogy a személyreszabás lehetőségei, az emlékeztetők és a beállítások többé már nem a képernyő alján helyezkednek el, hanem egy elegánsan fölülre csusszanó menüben.

Az alkamazások menüje funkcionálisan megegyezik elődeivel, ám egy rétegnyi szép, új festéknek köszönhetően sokkal lollipoposabban néz ki. Az ikonok immár egy rétegnyi digitális papíron csücsülnek a hátterkép helyett.

Érdemes még megjegyezni, hogy a figyelmeztetések és a gyors beállítások menüje egybe olvadt. Ez összességében egy egyszerű és tiszta megoldás. Ha lehúzod a Status Bar-t, akkor ez első dolog, amit látsz azok az értesítések fehér alapon feketével, majd ha tovább húzod a sávot előjönnek a gyorsbeállítások is.

Mik lesznek a gyors beállítások? Itt szabályozhatod a fényességet, és itt lőheted be a WiFit, Bloutoooth-t, vakut, repülő módot és sok minden mást. Érdekes változás, hogy a megjelenő menük immár nem fekete háttér előtt díszelegnek, hanem afölött a képernyő fölött, amin eddig jártál, noha ez egy kicsit kifakul és homályossá válik. Ennek a design döntésnek a jelentősége, hogy míg a halvány háttér nem vonja el a figyelmedet, addig azt az érzést kelti, hogy az előzőleg megkezdett munka sem esett ki a kezedből csak azért, mert kaptál egy emailt az elmúlt pár percben.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra