Jump to content

Allergiaveszélyes okosórák

2014. 10. 23. 20:00

A Fitbit nemrég roppant kellemetlen helyzetbe került. Kiderült, hogy egyik okosórájuk, a Force esetenként súlyos bőrirritációkat okoz, így a cég kénytelen volt kivizsgálást indítani az ügyben. Az eredmények arra mutatnak, hogy a problémákat az okosórák gyártása során felhasznált anyagok okozták, melyek egyes ritka esetekben allergének lehetnek.

Botrány volt, amikor a Fitbitnek februárban vissza kellett vonnia Force elnevezésű okosóráját, ugyanis az eszköz tulajdonosai közül jó néhányan bőrirritációkra panaszkodtak. Az ügy vizsgálata során kiderült, hogy a jelenség hátterében az allergia állt, melyet ezúttal szeretnének majd elkerülni a Fitbit új eszközeinek kiadásakor.

A The New York Times híradása szerint a cég és az ügyet vizsgáló egészségügyi szervek is úgy határoztak, hogy a teljes visszavonás nem szükséges, amennyiben a Fitbit elkövet néhány változtatást.

Az új karpereceken innentől rajta kell, hogy szerepeljen a figyelmeztetés, ha nikkelt tartalmaznak, erre az anyagra ugyanis többen vagyunk allergiásak, mint gondolnád. Ezt a cégnek még ki kell egészítenie egy pontosabbá tett használati utasítással, mely azt lenne hivatott biztosítani, hogy az okosóra tulajdonosai ne rögzítsék túl szorosan a csuklójukra az eszközt.

Egy jól időzített posztban a cég alapító vezérigazgatója, James Park a vevők tudomására hozta, hogy a vállalat a vizsgálatok során megbizonyosodott arról, hogy az érintett fogyasztók egy része a bőrallergiás tüneteket a metakriláttal való kontaktus miatt, míg a többiek a rozsdamentes acél borítás nikkel tartalma miatt tapasztalták a tüneteket. Elmondása szerint a Fitbit tanult az esetből és a tapasztalatokat számításba vettik a következő generáció készítésénél, így az újonnan felbukkant Charge és ChargeHR eszközöknél ez már nem fordulhat elő.

Forrás: engadget.com

Fotó: abcnews.go.com és engadget.com

Írta: Ambróz Nóra