Jump to content

Darma – az okospárna

2014. 10. 02. 20:00

A hordható okoseszközök divatjával szemben a Darma egy egészen új ötlet. A csúnyán fordítva „ülhető” technológiának nevezett Darma nem más mint egy okospárna, melyet az irodai dolgozók feneke alá szánnak. Az eszköz figyelemmel kíséri az ülési pozíciódat, szívverésedet, légzésedet és a stressz szintedet is. Nem is tudom, hogyan éltünk eddig nélküle!

A Darma a Haxlr8r hardvereseinek talámánya, akik jelenleg a Kickstarter segítségével igyekeznek befektetőket toborozni a megvalósításhoz. Céljuk, hogy az okospárna globálisan elérhető legyen 2015 júniusára. Az előreláthatóan 200 dolláros árat a támogatók számára lesarkítják mindössze 99 dollárra, ami még mindig 25 000 forint, (ha nem is 50 000, de még mindig sok, ahhoz hogy a feneked számára biztosíts eletronikus luxust.)

A cég vezérigazgatója Junhao Hu elmondta, hogy a párna célja nem pusztán az, hogy adatokkal szolgáljon egészségügyi állapotodat illetően, hanem az is, hogy tanácsokkal lásson el, melyek segíthetnek ülési szokásaid fejlesztésében. A megközelítés hangsúlyosan igyekszik megkerülni az okoseszközök hátrányait, ugyanis sokak számára az igazi elrettentő erő az, hogy például egy okosórát nagyon is viselni kell. Az ilyen módon farigcsált előnyök egyike, hogy a Darma akkumulátorait csak havonta kell feltölteni, ami messze felülmúlja a jelenlegi fitnesskarperecek tudományát.

Hátránya, hogy mivel a Darma csak egy párna, ezért aligha megoldható, hogy a teljes testtartásodat figyelemmel kísérje, ám kétségtelenül igyekszik. Amennyiben problémát érzékel, például azt feltételezi, hogy a jelenlegi tartás váll- vagy nyakfájdalmat válthat ki, figyelmeztet. Ezzel az opcióval kapcsolatban azonban sokak szkeptikusak, hiszen kételkednek abban, hogy pusztán a feneked érzékelésével a felsőtested is nyomonkövethető lenne. Annyi bizonyos, hogy az előre és hátradőlést bőven meg tudja különböztetni, mely alapvető fontosságú az egészséges testtartás kérdésében.

Nem maradhatnak ki természetesen olyan alapvető dolgok sem, minthogy a párna időközönként emlékeztet, hogy kelj fel és mozogj, ha túl sokat csücsültél rajta. (Ilyenkor még lépésekre bontott gyakorlatokat is ajánl, melyek megmozgatják az elült porcikáidat.)

Egyelőre nem tudjuk, hányakat győzött meg az okospárna koncepciója, ám akik szeretik az ilyen ergonomikus holmikat, mindenbizonnyal a támogatók sorában lesznek.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: remikuti.com és gigaom.com

Írta: Ambróz Nóra