Jump to content

Exoskeletonnal segítenék a futószalag mellett dolgozók munkáját

2014. 08. 25. 18:43

Pár napja már cikkeztünk az exoskeletonokról, és arról, hogy az amerikai hadseregnek mik vele a céljai, de bőven akad felhasználási terület a mindennapok során is, mint például a futószalag mellett, gyárban dolgozó emberek életében.

A gyártósor mellett álló munkásoknak általában sokat kell állniuk, ez nem vitás, általában a munkaidejük nagy részét állva töltik. Ezt szeretné megváltoztatni a Noonee nevű, Zurich-ben található startup. A Noonee terméke egy futurisztikus kinézetű exoskeleton, amelynek segítségével bárhol "le tudunk ülni".

A Chairless Chair bármikor le tud cövekelni, ezáltal támogatást nyújt a használója számára, ráadásul mindemellett nem kell lemondani a mobilitásról is, ugyanis másodpercek alatt újra mozgásban tudunk lenni. A keretét aluminiumból és szénszálas anyagból készült, ezáltal mindössze két kilogrammot nyom, miközben a munkások derekára és combjára van csatolva. A CNN szerint még futni is lehet a géppel, egy gombnyomásra pedig azonnal merevvé válik a kívánt pozícióban.

A Chariless Chair elsősorban ugyebár a futószalag mellett dolgozókra koncentrál, de rögtön látszik, hogy más iparágakban is hasznos lehet, mint például a földművelésben. Idén megkezdődnek a tesztek az Audi és BMW gyáraiban.

Forrás: businessinsider.com / fotó: independent.co.uk