Jump to content

Népszerűek a robotéttermek Kínában

2014. 08. 23. 16:56

Eléggé science fiction-nek hangzik, de nem az: Kínában legalább három olyan étterem létezik, melyben robotokra van bízva a felszolgálás, helyenként még az ételek elkészítése is. Az egyik ilyen hely a fantáziadús Robot Restaurant nevű étterem, amely Kunshan-ban található.

A Times of India honlap szerint Song Jugang-nak, az étterem tulajdonosának elvileg akkor jött az ötlet, amikor lánya megkérte őt, hogy találjon fel egy robotot, ugyanis nem szereti elvégezni a mindennapos házimunkát. Azóta az elképzelés kinőtte magát és egy egész éttermet nyitott, amiben több, mint egy tucat robot végez el alapvető feladatokat az ételek elkészítésétől a kiszolgálásig.

Van egy pirosan villogó szemű robot, ő a sültkrumpli készítés mestere, egy másik pedig a húsgombóckért felel. A négy kis pincérrobot feladata pedig a tálcákra pakolt ételek eljuttatása a vásárlókhoz. A étterem bejáratánál is található egy gesztikuláló droid, ennek feladata a vendégek köszöntése.

A robotok körlbelül negyven mindennapi mondatot értenek meg, nem betegednek le és nem kérnek szabadnapot, de vannak bizonyos feladatok, amiket nem tudnak elvégezni, ezért még mindig szükség van emberi személyzetre a rendelések felvételénél és a komlexebb ételek elkészítésénél. Kínában az utóbbi időben nagyon megnőttek a munkabérek, ezért nem is csoda hogy sok vállalkozás az automatizálást választotta. Tavaly lehagyták Japánt is, aki korábban világelsőnek számított ipari robotok alkalmazásában.

Egy videót is megnézhetünk az étteremről, elég szürreális látványt nyújtanak a gépek és úgy látszik, hogy főleg a kisebb gyerekek körében örvend nagy népszerűségnek a Robot Restaurant.

Forrás: businessinsider.com / fotó: indiatimes.com