Jump to content

Lenovo N20p - belépő szintű touchscreen-es Chromebook

2014. 08. 14. 22:28

A laptop.gyártó óriáscég is betört a Chromebookok piacára még idén és termékével elsősorban az oktatási szektort célozta meg. Legújabb notebookja már a általános konzumer piacra készült, mely alacsony árával és tapizhatós kijelzőjével hódít.

Az N20p egy jó beárazott, 11.6 hüvelykes képátlójú, touchscreen-nel rendelkező Chromebook, mely kétfajta módban is használható, hasonlóan a cég számos Windows-t futtató laptopjához. Amikor a kijelzőt hátranyomjuk, akkor a billentyűzettel lefelé helyezhetjük az asztalra, vagy ölünkbe, így használhatjuk csupán érintéssel is, de kényelmes filmezésre, vagy prezentációk leadására is. Már amennyire egy 11.6 inches kijelző alkalmas ezen feladatokra.

Az egyszerű ház alatt nem találunk high-end hardvereket, csupán annyita, amennyit egy Chromebooktól elvárunk, processzornak egy Intel Celeron N2830-at kapott, emellé jár 2GB RAM, 16GB belső tárhely, a kijelző felbontása 1366 x 768 pixel, a fölötte található webkamera pedig 720p minősíégű képet ad. A notebook WiFi-n és Bluetooth-on keresztül kommunikál a külvilággal, de található benne USB 3.0 és 2.0 portok, kombó Jack dugó, mini-HDMI és 2-in 1 kártyaolvasó. Tömege kb. 1.4 kilogramm, egy töltéssel 8 óráig bírja.

A billentyűzeten könnyű és kényelmes gépelni, a trackpad is teszi a dolgát, talán kicsit kevésbé érzékeny, mint a többi Chromebook-é. Ami a leginkább zavaró, az az enyhe lag jelenléte, néha lassan reagál a kattintásra, és böngészőben való görgetésnél is meg-megakad, ami nagyon furcsa, ugyanis hasonló hardverrel rendelkező gépeknél nem fordul elő hasonló, meg általában a Chrome OS-re sem jellemző ez a fajta laggolás. Az érintőkijelző remekül használható, de nem nyújt semmi extrát.

Összességében egy jól beárazott notebookról van szó, melynek előnye, hogy lehet a billentyűzetre támasztva használni, jó billentyűzete van és rendelkezik tapis képernyővel. Hátránya az érzéketlen trackpas és a megmagyarázhatatlan beakadások, erre remélhetőleg lesz valamiféle megoldás.

Forrás: zdnet.com / fotó: theverge.com