Jump to content

Nem elég az okosságokból - rendőrök tesztelik az okospisztolyt

2014. 08. 10. 20:09

Az Egyesült Államokban igencsak aktuális kérdés, és igencsak sok vita tárgyát képezi a Smart System iP1 pisztoly piaci forgalmazása. Jelenleg úgy tűnik, hogy a rendőrség fogja tesztelni az Armatix 9 milisét, melyet amúgy is elsősorban a bűnüldöző szervek számára készítettek, ha a technológia beválik, akkor a vásárlók is elégedettek lehetnek a termékkel.

A Smart System iP1-et Ernst Mauch tervezte, aki majdnem harminc évig a Heckler & Koch nevű fegyvergyártónál dolgozott, ahol segített a HK416 gépfegyver tervezésében is. (Ezzel a fajta fegyverrel végeztek Osama bin Ladennel a Washington Post cikke szerint.) Pár évvel ezelőtt átigazolt a sokkal kisebb Armatix nevű német céghez, ahol a Smart System iP1 létrehozásában játszott kulcsszerepet.

A technológia lényege, hogy jár a fegyverhez egy karóra, amelyet viselnie kell az illetőnek ahhoz, hogy elsüsse a pisztolyt. Amikor az óra megfelelő közelségben van a lőfegyverhez, például miután kézbe lett véve, kigyullad a fegyver hátsó részén egy kis zöld LED, mely jelzi, hogy élesítve van. Az órát PIN kóddal kell aktiválni termélszetesen, mielőtt az jeleket küldene a fegyvernek, abban az esetben, ha mindkét eszköz illetéktelen kezekbe kerülne.

Ez a módszer forradalmasítaná a fegyverek biztonságát, viszont fegyverjogi csoportok nemtetszésüket nyilvánították ki a találmánnyal kapcsolatban, ugyanis attól tartanak, hogy az állam kötelezővé fogja tenni a technológia bevezetését minden lőfegyvernél. A fegyvertulajdonosok felháborodása olyan súlyú volt, hogy az első bolt, melynek kínálatában feltűnt a pisztoly kénytelen volt leszedni a polcairól, egy másik fegyverbolt tulajdonosa Washington D.C. mellett pedig halálos fenyegetéseket kapott. Nem lesz könnyű dolga a marketingeseknek, hogy megbarátkoztassák a Smart Sytem iP1-et az NRA tagjaival.