Jump to content

Survarium béta - első benyomások

2014. 08. 01. 20:52

Az ukrán Vostok Games neve sokaknak ismerősen csenghet, ugyanis ők jegyzik a remek atmoszférával rendelkező S.T.A.L.K.E.R. sorozatot is. A fejlesztők új projekje a Survarium, mely sok elemet átemel a kultikus poszt-apokaliptikus FPS-ből.

Hivatalosan ugyan semmi köze a két világnak egymáshoz, a Survarium mégis a S.T.A.L.K.E.R. sorozat szellemi utódjának tekinthető, ugyanis hangulatukban nagyon hasonlítanak egymásra, valamint sok-sok apróságot átvettek a sorozatból. Az első és legnagyobb különbség, hogy egy úgynevezett MMOFPS, szemben a S.T.A.L.K.E.R. egyszemélyes voltával. Sztori nemigen van, annyit tudunk, hogy vannak különféle frakciók akik szemben állnak egymással és harcolnak a... valamilyen alkatrészekért harcolnak, igazából teljesen lényegtelen.

Egyetlen játékmód van, ami úgy néz ki, hogy a pálya két ellentétes széléből indulnak el a csapatok, és minél több alkatrészt össze kell gyűjteni, a játékot az a csapat nyeri, amelyiknek az idő lejártával több ilyen alkatrészre sikerült szert tennie. Tíz ilyen csomag van többé-kevésbé elrejtve a pályán, ezeket be kell cipelni a bázisra. Természetesen el lehet lopni a másik csapat dobozait is, a lényeg, hogy a végén nekünk legyen több. Mondanom sem kell, hogy vannak elég erőteljesn random-faktorok a dologban, elképzelhető, hogy az egyik csapat sokkal több dobozt megtalál az elején, és onnan kezdve nincs más dolga, mint megvédeni őket, ezáltal a másik csapat hatalmas hátrányba kerül. Nem rossz az alapötlet, de szerintem lehetne még mit csiszolni rajta.

A legnagyobb pozitívuma a játéknak a pályák kidolgozottsága, nagyon szép és hangulatos helyszíneket sikerült összehozni a fejlesztőknek, a rozsdaette gépek, omladozó épületek és érdekes anomáliák visszaröpítenek minket a S.T.A.L.K.E.R. univezumába. Sajnos ennél több jót nem nagyon lehet elmondani a játékról, talán azt, hogy ingyenesen játszható. Sajnos hamar rá lehet unni, pályákból sincs túlzottan sok, így óhatatlanul is repetitívvé válik a dolog. Van sok fegyver, ezeket a játékokért kapott pénzből tudjuk megvásárolni, úgy ahogy a beléjük való lőszert is. A fegyverek igencsak nehezen kezelhetőek, sok-sok idő kell amíg belejön használatukba az ember. Természetesen lehet újabb és újabb ruhákat tárgyakat is unlockolni, ezek mind elhasználódnak egy idő után, tehát a javítgatásra is kell néha szánni egy kis pénzt. A pályán elszórva találhatunk artifactokat is, amik valamilyen tulajdonságunkat erősik.

Összességében nem egy rossz próbálkozás, szép a grafika, a pályák, de nincs meg benne az a szükséges plusz, ami népszerű játékká tehetné. Persze ez még csak a béta verzió, 2014 végéig még sok mindent kijavíthatnak, a menünek sem ártana egy kis frissítés, mert jelen állapotában elég nehézkes használni. Aki szereti a stílust annak ajánlott, ingyenes és jópofa, habár béta-kulcshoz nem olyan könnyű hozzájutni, sorsolásos rendszer működik, nekem körülbelül egy hónap után adott.