Jump to content

Na de mi is az a digital detox?

2014. 08. 01. 21:40

Egyre inkább teret hódít a a digitális méregtelenítésnek fordítható őrület, mely nem más, mint egy nyári tábor, aminek célja, hogy egy-két hétre megszabaduljunk a sok-sok elektronikus eszköz függéséből, melyekkel körülvesszük magunkat. Nem is olyan rossz ötlet, mi? Szerintem sokunk fejében megfordult már, hogy mennyire jó lenne kicsit eldobni a mobilunk, laptopunk és zavartalanul élni az életünk. Sajnos ezt kevesen tehetik meg, de pár napra bárki belekóstolhat, milyen érzés is.

Az amerikai Szilícium-völgyben a örvend a legnagyobb népszerűségnek ez a fajta táboroztatás, ami nem is csoda, hiszen a völgy számos nagy tech-cég székhelye. A legelső nap mindenkinek le kell adnia az össze kütyüjét, ami nála van, amjd kezdődhet a 4-6 napos felhőtlen szórakozás. A tábor szabályai között van az is, hogy senki nem árulhatja el a nevét másoknak, kizárólag becenéven szólíthatják egymást a résztvevők, nem kerülhet szóba a munka és az alkoholfogyasztás is tilos. Cserébe rengeteg programlehetőség áll nyitva a táborozók számára, úgy mint, kirándulások, sportok, jóga, stb.

A tábor lényege az emberi, szociális interakciók előterbe hozása és a stressz csökkentése, Frances Booth szakértő szerint testileg és lelkileg is jót tesz mindenkinek ez a fajta kikapcsolódás, és meg is tudom érteni. Az első ilyen tábor tavaly indult, idén meg már sokan mások is indítottak ilyet, az ár körülbelül 570 dollár, ami meglehetősen borsos, mégis nagyon népszerű a szolgáltatás.