Jump to content

Új kiberbiztonsági stratégiát fogadott el az Európai Bizottság

2021. 01. 04. 12:09

A kiberbiztonság javítását célzó új stratégiát fogadott el szerdán az Európai Bizottság. A terv megerősítené Európa kollektív ellenállóképességét az interneten érkező fenyegetésekkel szemben, és előmozdítaná, hogy az európai emberek és vállalkozások profitálhassanak a megbízható digitális szolgáltatásokból.

 

Lehetővé teszi továbbá, hogy az Európai Unió fokozza vezető szerepét a kibertérben a nemzetközi normák és szabványok terén, és megerősítse a globális együttműködést a nyitott, stabil és biztonságos kibertér előmozdítása érdekében. Az új kiberbiztonsági stratégia alapja a jogállamiság, az emberi jogok, alapvető szabadságok és demokratikus értékek.

A Bizottság szerint az egyre növekvő kiberbiztonsági kihívások fényében az EU-nak jobban fel kell hívnia a figyelmet a tagállamokkal vagy az uniós intézményekkel szembeni internetes támadásokra, és javítania kell az azokra adandó válaszlépéseket. Ezek az uniós határokon átnyúló kihívások nemcsak a biztonságot és a stabilitást, hanem a jólétet és a demokratikus rendet is veszélyeztetik. Mindemelett

a kibertámadások becslések szerint éves szinten 400 milliárd eurós veszteséget okoznak a globális gazdaságban.
Az új stratégia ennek fényében javasolja a hálózati és információs rendszerek átjárhatatlanságának javítását és biztonsági szabályainak megreformálását az unió egész területén az olyan létfontosságú köz- és magánszektorokban, mint az egészségügy, a gyógyszeripar, az energiaipar, a közlekedés, és a közigazgatás.

Az Európai Bizottság emellett az uniós tagállamok bevonásával egy új közös védelmi kiberegységet hozna létre az uniós szervek elleni támadások megelőzésre.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)