Jump to content

Az MI oldhatja meg a bozóttűzválságot

2020. 09. 16. 13:56

A veszélyes bozóttüzek egy órán belüli észlelésére és eloltására dolgoztak ki tervet Ausztráliában, ahol 2025-re épülne ki teljesen az egyebek között drónokra, műholdakra és mesterséges intelligenciára épülő rendszer.

Az úgynevezett Fire Shield Mission tervezetét a jótékonysági Minderoo Alapítvány és az ausztrál tudományos és technológiai ügyekért felelős miniszter, Karen Andrews ismertette kedden Canberrában.

A cél, hogy mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmazva észleljék a veszélyes bozóttüzeket, amelyek eloltásában drónok és önműködő járművek segédkeznek majd.

Az alapítvány több mint 50 partnerrel, köztük készenléti szolgálatokkal, iparági szereplőkkel, kormányokkal és a kutatói szektorral együttműködve dolgozta ki és kezdte meg a tervezet kivitelezését.

A szervezet eddig 50 millió ausztrál dollárt (11 milliárd forintot) költött a programra, amelynek további 500 millió ausztrál dollár támogatást akarnak szerezni.

A 2019-2020-as ausztrál bozóttüzek 33 ember halálát okozták, több mint háromezer otthont pusztítottak el és 17 millió hektárnyi földterületet perzseltek fel.

(Forrás: itmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)