Jump to content

Digitális humanizmus: milyen lesz a jövő városa?

2019. 12. 14. 19:30

Globális szinten növekvő urbanizáció, a dolgok internete, mesterséges intelligencia és robotika térhódítása, a környezeti tényezők erőteljes változásai, valamint népességnövekedés Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában, illetve a középosztályok vásárlóerejének növekedése a fejlődő országokban. Trendek a közeljövőből és a jelenből is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2015-ös jelentése szerint a világ népességének 68%-a 2050-ig bezárólag várhatóan városi területeken fog élni – szemben a mai 55%-kos aránnyal. Ez mintegy 20 milliárd fős „többletet” jelent. Az ENSZ előrejelzése hozzáteszi, hogy a növekedés szinte 90%-a Ázsiában és Afrikában fog bekövetkezni. 2050-re pedig Indiában várhatóan 416 millió, Kínában 255 millió, Nigériában pedig 189 millióval fővel növekszik majd a városi népesség.

A modern technológia ugyanakkor jelentősen hozzájárulhat az emberek életminőségének javulásához. Lássuk, mit is jelent mindez a gyakorlatban.

Emberközpontú technológia

A mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) és az algoritmusok segítségével könnyebben kidolgozhatók a különféle döntéshozatali és előrejelzési folyamatok. Ezek a módszerek kiegészíthetik az emberi kreativitást és csökkenthetik a hibaarányt. Ugyanakkor az adatok védelmét minden esetben garantálni kell.

Mind a fogyasztók, mind a szabályozó szervezetek megfelelő átláthatóságot és adatkezelést követelnek, ami pedig a technológia fejlődéssel párhuzamosan várhatóan még hangsúlyosabb lesz majd a jövőben. Mindig szem előtt kell(ene) tartani, hogy a magánélet alapvető emberi jog, amelyet biztosítani kell a különféle digitális szolgáltatások nyújtásakor is.

Lakhatás

A gyors népességnövekedésű településeken egyre több lakóingatlanra lesz majd szükség. A jövő városaiban a digitális infrastruktúra elősegíti az új szolgáltatások kialakítását. Ezek hozzájárulnak a közösségi élet megteremtéséhez és fenntartásához, nagyobb integrációt és társadalmi jólétet teremthetnek. Lehetővé teszik továbbá a területek és az erőforrások megosztását, valamint a zöld(ebb) és fenntartható(bb) környezet kialakítását.

Fenntarthatóság

A digitális alkalmazások és szolgáltatások segíthetik és ösztönözhetik a városlakókat a (környezet)tudatosabb életmód kialakításában. A modern megoldások révén csökkenhet az energiafelhasználás. A távolról is szabályozható, intelligens otthoni készülékek pedig a lakók pénztárcáját is kímélik.

Az AI és a Big Data révén pedig az épületek szintjén is jobban menedzselhető az energiafelhasználás, nem beszélve az intelligens hálózatok megtervezéséről és működtetéséről.

Intelligens közösségek

A megvalósítható technológia nemcsak a fejlődő országok és az új építmények exkluzív része. A fejlett országokban a barnamezős projektek során megvalósíthatók az új tervezési koncepciók és technológiai megoldások, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a lakók mindennapjait.

A digitális technológiáknak a jövő városaiba történő integrálása alapvető eszközként szolgálhat a társadalmi befogadás támogatása, az írástudatlanság leküzdése és a digitális szakadék áthidalása szempontjából is.

Összefoglalva elmondható, hogy a technológia támogathatja a településeket és mérsékelheti az urbanizáció negatív hatásait. A megvalósításhoz azonban mindenképpen nyitottságra és együttműködésre van szükség - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hazesotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)