Jump to content

A kvantumszámítógépek vezérlésére fejlesztett ki chipet az Intel

2019. 12. 13. 20:26

Az Intel bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan chipet, amely a kvantumszámítógépek vezérlését egyszerűbbé, a gyártását pedig praktikusabbá teheti.

A kvantumszámítógépek célja, hogy néhány perc alatt elvégezzék azokat a feladatokat, amelyek a mai legjobb hagyományos számítógépeknek évszázadokig tartanának. Azonban az eszközökről készült fotók szinte mindegyikén látható egy köteg kábel, amellyel a kvantumszámítógép egy vezérlő berendezéshez van csatlakoztatva.

Az Intel hétfőn bejelentést tett egy chipről, melytől azt reméli, hogy megváltoztatja a kvantumszámítógépek vezérlését. A kaliforniai gyártó állítáwsa szerint a csészealj méretű „Horse Ridge” elnevezésű chipet úgy tervezték, hogy a vezetékek által végzett összes munkát helyettesítse – írja a Reuters.

A kvantumszámítógépekben látják a jövőt

A kvantumszámítógépek hétköznapi felhasználása még évekre van, de az eszközök már most felhívták magukra a nagy technológiai vállalatok figyelmét.

Októberben a Google kutatói azt állították, hogy olyan gépet készítettek, amely nemcsak, hogy felülmúlja a hagyományos számítógépeket, de a kvantum-felsőbbrendűség is elérhető vele. Más technológiai óriáscégek – mint az International Business Machines és a Microsoft – is fejlesztik a technológiát.

Az Intel két kvantumfejlesztési megoldása van, és mindkettő másként vizsgálja meg a kvantumszámítógép magjának felépítését. A kvantumgép ezen központi része az úgynevezett „kvibiteket” használja.

Sok kvantumszámítógépnél a kvibiteket egy speciális hűtőszekrényben nagyon hidegen kell tartani, olyan hőmérsékleten, ahol az atomok már nem mozognak. Ez megnehezíti a vezetékek kvibithez történő csatlakoztatását az információk küldéséhez és fogadásához. A vezetékeknek és a kiegészítő elektronika többségének pedig a speciális hűtőegységen kívül kell lennie.

Praktikusabbá tehetik a gyártást

Az Intel szerint a chipet – amelyet Oregon állam egyik leghidegebb pontjáról neveztek el, ahol a cég számos gyára található – úgy tervezték, hogy képes legyen a kvantumhűtőben is működni. A társaság reméli, hogy a chip a kvantumszámítógépei gyártását praktikusabbá teszi a jövőben.

Az Intel felismerte, hogy a kvantumvezérlés elengedhetetlen része annak a rejtvénynek, amelyet meg kellett oldani a nagyszabású kereskedelmi kvantumrendszer kifejlesztése érdekében” – mondta Jim Clarke, az Intel kvantum-hardver igazgatója.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)