Jump to content

Közel 340 millió személyes adatot szivárogtattak ki

2018. 06. 29. 17:54

Az Exactis adatokból él, s mégis legutóbbi hibájuk arra figyelmeztet, hogy minden tűzfal nélküli adatbázis hajlamos az adatok kiszivárogtatására.

 

Az Exactis adatgyűjtő cég nemrégiben több mint 300 millió személyes adatbázis rekordot engedett kicsusszanni. Az adatok között telefonszámok, címek, felekezeti hovatartozás és egyéb személyes jellegű információk szerepeltek. A szivárgás mértéke akkora, hogy statisztikai szempontból akár az egész amerikai lakosságot érintheti.

A problémát elsőként Vinny Troia biztonság kutató és a Night Lion Security cég alapítója fedezte fel. A szivárgás tényére egy rutin vizsgálat során bukkant a Shodan használatával (ez egy kereső motor, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók azonosítsák az internetre csatlakozott eszközöket). Adatbázisokat vizsgált át nyitott szervereken és csak véletlen botlott bele az Exactis adatbázisába, ami mindenféle tűzfallas védelem nélkül árválkodott ott.

Egy 2TB-os adatbankot talált, amely közel 340 millió személyes adatokat tartalmazó rekordokból állt össze. Az szerencse a szerencsétlenségben, hogy legalább hitelkártya számokat és társadalombiztosítási azonosítok nincsenek az adatok között.

Az Exactis egyelőre úgy tűnik, hogy vonakodik feltárni a szivárgással kapcsolatos részleteket, habár nyilvánvalóan ez az incidens árnyékot fog vetni a vállalkozás megbízhatóságára, ami a személyes adatok nyilvántartását illeti. Hovatovább a szivárgás két kérdést is felvetett: Miért nem látták el az adatbázist már a kezdetektől megfelelő védelemmel, valamint hogy miért nem informálták a fogyasztókat arról, hogy az adataikat ilyen formán összegyűjtik?

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)