Jump to content

’Mad Max’ móddal gurulnak majd elő a Tesla önvezető kamionjai

2018. 06. 26. 15:38

Eddig is bőven akadtak olyanok, akik jobbára nem is alaptalanul adtak hangot az önvezető technológiákkal kapcsolatos aggályaiknak, de most kaptak még egy csontot a Tesla vállalattól, ahol úgy gondolták, hogy viccesek lesznek és tesznek egy un. Mad Max módot a kamionjaikba.

Az önvezető technológiák sorsa nagyban múlik azon, hogy a területen munkálkodó első vállalatok mennyiben tudják elfogadtatni őket a közvéleménnyel. Eddig sajnos ilyen téren inkább az incidensektől és az önvezető autók által okozott balesetektől hangos a média, mintsem attól, hogy hány ezer kilómétert tettek meg biztonságosan az ily módon vezérelt autók. A Tesla vállalat Autopilot programja is csinált már néhány galibát, ami nem igazán pozitív irányba húzza a mérleget, így aztán kicsit érthetetlen, hogy a most kiszivárgott új információkkal miért borzolják tovább a kedélyeket.

Ugyanis a hírek szerint, a Tesla elektromos kamionjait irányító Autopilot verziók egy egyedi sávváltási módot is kapnak majd. Ezeknél a járműveknél a program számára a felhasználóknak lehetőségük lesz megadni, hogy a mesterséges intelligencia milyen vehemenciával viseltessen, amikor sávot szándékozik váltani. Erre alapból három opció lesz: a Standard, az Agresszív és mit utóbb kiderült, a Mad Max. El se merjük képzelni, hogy mit jelenthet utóbbi mód, ha az Agresszív felé került, de a Mad Max filmeket ismerve, vélhetően a forgalom egy egészen kegyetlen résztvevőjévé vállhatnak ebben a módban a kamionok.

Hogy ez az egész mennyire komoly, s pontosan milyen magatartásformát jelent majd ez a mód a kamionok számára, az még kérdéses, de magának a módnak a meglétét már maga Elon Musk, a Tesla vezetője is megerősítette, így kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy nem egy elnagyolt tréfáról van szó.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / Warner Bros/Roadshow Films)