Jump to content

18 hónapos büntetést kapott a vezetői ülést elhagyó Tesla tulajdonos

2018. 04. 30. 21:19

A Tesla ott lenne az elsők között, akik figyelmeztetnének, hogy ne éljünk túlzó bizalommal az Autopilot felé. Jelenleg az autó mesterséges intelligenciája inkább egy fejlett vezetői segéd, mint egy valódi és teljes önvezető rendszer. Mégis akad olyan, akiknek minden figyelmeztetés hiába.

Egy vezetőről már biztosan tudunk, aki minden figyelmeztetés ellenére, felelőtlenül, másokat veszélyeztetve fogta magát és szépen átmászott a vezetői oldalról az anyós ülésre. Az Egyesült Királyságban, azon belül is Nottinghamban élő Bhavesh Patel nemrég 18 hónapos eltiltást kapott, amiért rajtakapták, hogy 2017. májusában az M1-es pályán egy Model S-ben utazva elhagyta a vezetői ülést. Történetünk „hőse” védelmére azt hozta fel, hogy az autó vezetését az Autopilot programjára bízta, ami meggyőződése szerint tökéletesen meg kellett oldja, hogy 40 mérföld per órával haladjon a járművet körülvevő forgalomban.

Az autó nem okozott balesetet, de ez természetesen nem számít. A rendőrség kiemelte a vezető felelőtlenségét, aki nem csak saját, de más ártatlanok életét is veszélybe sodorta. A 18 hónapos eltiltás fejébe 100 órányi fizetetlen munkára, 10 órányi rehabilitációra és 1800 font pénzbírság megfizetésére ítéltek az elkövetőt, aki remélhetőleg egy életre megtanulta a leckét.

Majdnem felesleges magyarázni, hogy ez miért volt nem csak teljesen felelőtlen, de veszélyes is. Az Autopilot jelenlegi állapotában annyira képes, hogy sávban és egy adott sebességen tartsa a járművet, manőverezni, vagy reagálni a hirtelen az autó elé kerülő akadályokra. A kérdés az, hogy hogy meddig sikerült Patelnek megoldani, hogy az Autopilot magától fusson. A rendszer elvileg igényli, hogy a vezető a kormányon tartsa a kezeit. A figyelmeztető jelzések figyelmen kívül hagyása egy idő után az autó teljes leállásához vezet. Patel vélhetően csak egy rövid időre ült át másik ülésre, de elég drágán megfizet most ezért a kis „poénért”.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: tesla.com)