Jump to content

Újra megnyílnak Anglia elhagyatott ónbányái

2018. 04. 29. 20:35

A kutatók komoly ón, volfrám és lítium lelőhelyekre bukkantak Cornwall és Devon területén, aminek nyomán régi bányák nyílhatak meg újra.

Az utolsó Brit ónbánya a 90-es években került bezárásra a fémek árának mélyrepülése és a globális kereslet megzuhanása miatt. Most viszont, napjainkban, így az okostelefonok és az elektromos járművek korában ismét kereslet mutatkozik az itt kitermelhető anyagok iránt, ez pedig segíthet, hogy az Egyesült Királyság újra erősebb lábakra kapjon ezen a piacon.

A Cornwall és Devon területén lévő régi bányákra például mintegy féltucat cég vetett szemet, ugyanis itt a kutatások ón, volfrám, réz és még egy kis lítium lelőhelyetis kimutattak. A százalékok kicsik, de ez nem jelenti, hogy ne lennének relevánsak. Ezeknek a kitermelő létesítményeknek az újra megnyitása az Egyesült Királyság legjobb esélye, hogy biztosítsa az elektromos autók előállításához szükséges anyagokat, ahelyett, hogy azokat Kínálból vagy Ausztriából szereznék be. Mondani se kell, hogy egy ilyen utánpótlási lehetőség sokkal biztosabb a Brexit utáni jövőre készülve.

A kormány mintegy 1,2 millió fontot biztosított a cégeknek a kutatáshoz, habár a kanadai Strongbow Exploration már létre is hozott pár ónkitermelő üzemet.

Mióta az utolsó angliai ónbánya is becsukta a kaput 1998-ban, a globális kereslet éves szinten 200 000 tonnáról több mint 350 000 tonnára emelkedett, míg az ár 5000 dollár per tonnáról 20 000 dollár per tonnára változott. Ennek fényében teljesen érthető, hogy miért tűnik ismét praktikus beruházásnak újra megnyitni a helyi csapokat.  

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)