Jump to content

Németország városai kitilthatják a dízelüzemű járműveket

2018. 02. 28. 17:26

Tegnap, Németországban a szövetségi közigazgatási bíróság kimondta, hogy a városoknak jogában áll kitiltani az utakról a dízelmotorral műkő járműveket, ennek a döntésnek az árát pedig könnyen lehet, hogy az autók tulajdonosai fizetik majd meg.

A lipcsei bizottság döntése alapján az önkormányzatoknak a hatályos jogszabályok alapján jogában áll kitiltani területükről a dízeles autókat, hogy így javítsák a város levegőjének minőségét. Természetesen ez csak mint legvégső lépés fordulhat elő, de a határozat így is több millió (egyes becslések szerint 12 millió) német autótulajdonost érinthet. Hiába a korlátozás csak mint legvégső eshetőség jönne szóba, a határozat hatással lehet a dízelüzemű járművek értékére és értékesítésére is.

Németország eddig se bánt kesztyűs kézzel a dízel és benzinüzemű autókat érintő szabályokkal, különösen az elmúlt évek egész német autóipart érintő botrányai óta. Németország célja, hogy 2030-ra eltűnjenek a belső égésű motorok az országból és a helyüket tisztább energiát használó járművek vegyék át. Ez a döntés egy újabb lépés ebbe az irányba.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)