Jump to content

A Disney 52 milliárd dollárért kebelezné be a Fox stúdiót és csatornáit

2017. 12. 14. 19:44

Hetek óta megy a pletyka, hogy a Disney bizony média világnyurgalomra rugaszkodik, aminek következő állomása, hogy szőröstül-bőröstül felvásárolják a Fox stúdiót, annak minden szellemi és nem szellemi ingóságával és adóságával együtt. Mostanra a pletyka valósággá látszik válni, de akad még néhány kérdés.

A legnagyobb kérdés a Disney megvenné a Fox-t történetben eddig az volt, hogy a Fox tényleg eladná-e magát. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem is olyan kérdéses, merthogy van az a pénz, méghozzá 52 milliárd dollárnyi, amiért cserébe a Fox boldogan cuppan rá a Disney keblére. Ezzel az üzlettel A Disney megkapja a Fox News kábel csatornát, a Fox teljes műsorszóró hálózatát, újabb 30% részesedést az eddigi 30% mellé a Hulu-ban, minden filmes és sorozatos jogot (X-Men, Avatar, Alien, The Simpsons), meg némi adósságot (13,7 milliárd, de ki számolja). Pontosabban kapná, de akkor itt jön a következő nagy kérdés, miszerint, az amerikai versenyhivatal vajon mit szól ehhez az egészhez? Mert bizony még a hivatalnak is rá kell bólintani erre az üzletre, ami ha végbemegy, akkor eddig soha nem látott, már-már mondhatni monopol helyzetbe hozná a Disney vállalatot.

Márpedig valószínűleg nem lesz olyan mértékű kötekedés, ami ennek az üzletnek igazán alá tehetne. Ez az egész Disney-Fox manőver pedig komoly átrendeződést fog eredményezni. Ilyen például, hogy a Disney már egy ideje tervezgeti, hogy 2019-ben saját streaming szolgáltatást indít. Ezzel önmagában nem is lenne nagy gond, hiszen akkor majd ide szépen bepakolhatja a saját és a Fox stúdiótól frissen szerzet filmeket és sorozatokat és töltöget tovább mindenki boldogan, még meg nem haltak. Csakhogy ezzel nem simán csak plusz egy konkurenciát kapnak a Netflix és társai, ugyanis a Fox jogaival a kezében a Disney jó pár műsort foghat és kisajátíthat magának. Family Guy-t meg Simpsons családot néznél? Akkor már jobb is, ha készülsz átnyergelni a Disney-hívők körébe. Ugyanilyen kérdésesé válik jó pár Fox stúdió és sorozat helyzete is, ahogyan moziba is nehéz lenne úgy elmenni ezek után, hogy ne valamilyen Disney alá tartozó filmet sasolnánk a vásznon, de egylőre korai még bármit és bárkit is temetni.

Korai hiszen ha az amerikai versenyhivatal mégse bólint rá erre a robosztus egybekelésre, akkor az egészből nem lesz semmi, vagy legalábbis nem ebben a formában. A hivatalnak pedig 1-1,5 év áll rendelkezésére, hogy elbírálja a felvásárlást és döntsön az engedélyezésről, amelynek javát várhatóan ki is fogják használni egy ilyen kaliberű megállapodásnál.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)