Jump to content

A Lenovo és az Intel megtette az első lépést egy jelszómentes világ felé

2017. 10. 26. 22:46

A jelszavak a leggyengébb láncszemek, amikor online biztonságról van szó. Hogy milyen jobb megoldásokkal lehetne őket helyettesíteni az már régóta foglalkoztatja a szakembereket, s most úgy néz ki, hogy meg is történtek az első lépések.

A Lenovo és az Intel bejelentette az első olyan beépített, a Szövetség szabványainak megfelelő számítógépes azonosítást, amely a FIDO (Fast Indentity Online) megoldást használja. A FIDO-val élőben a Lenovo legfrissebb számítógépjein már találkozhatunk is (beleértve a fenti Yoga 920-as modellt is) és működik az Intel Online Connect rendszerével, ami a hetedik és nyolcadik generációs Intel Core processzoroknál meg is található.

Két különböző megközelítés áll rendelkezésére a felhasználóknak, ennek az új online hitelesítésnek a megtapasztalásához. Az egyik az ujjlenyomat-olvasóra és ujjlenyomat titkosításra támaszkodó Lenovo laptopok, amik biztonságos bejelentkezést fognak nyújtani a technológiával kompatibilis oldalakra.  A másik az automatikus kétlépcsős hitelesítés. Itt a megszokott felhasználóinév és jelszó megadása után az automatikus bejelentkezés helyett, a programban résztvevő weboldalak arra fogják kérni a felhasználót, hogy személyazonosságuk ellenőrzéséhez kattintsanak egy bejelentkezés gombra.

A FIOD Szövetség mögött olyan cégek állnak, mint a Samsung, a Google, a Microsoft. Ha a nagy cégek mind beállnak a hagyományos jelszavakat feleslegessé tevő technológia mögé, akkor akár néhány éven belül teljesen el is felejthetjük napjaink macerás és nem utolsó sorban komoly biztonsági kockázatot hordozó jelszavas azonosítási rendszereit.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: mashable.com)