Jump to content

Az Egyesült Királyság tudni akarja, hogy az oroszok belekavartak-e a Brexit szavazásba

2017. 10. 26. 22:16

Ismét politikai indíttatásból veszik elő a világ legnépszerűbb közösségi oldalát. Az Egyesült Királyság hivatalnokai hirdetésekkel kapcsolatos információkat követelnek a Facebookon, hogy kiderítsék volt-e orosz oldalról beavatkozás a Brexit szavazásának idején.

Az Egyesült Királyság tisztviselői azon tanakodnak, hogy vajon Oroszország megsértette-e a Brexit népszavazást és már azt is kitalálták, hogy kitől szeretnék erre megkapni a választ. Mark Zuckerberget é a Facebookot hivatalos felkérés találta meg, miszerint utána kellene járniuk, hogy voltak-e Oroszország által finanszírozott hamis híreket terjesztő hirdetések a Brexit népszavazás idején. A Guardian riportja szerint Damian Collins, az Egyesült Királyság digitális, kulturális, média és sportbizottságának elnöke levelet küldött Zuckerbergnek, amelyben azt állítja, hogy a bizottság hamis híreket kutatott és azt akarja, hogy a Facebook segítse őket információszolgáltatással a bizonyítási eljárásban.

Talán mondani se kell, hogy ha tényleg kisül, hogy volt orosz beavatkozás abból hatalmas balhé lesz. Ami azt illeti a Facebook néhány héttel ezelőtt tett egy bejelentést, amelyben arról írtak, hogy egy orosz csoport 100 000 dollár értékben vásárolt hirdetési lehetőséget, hogy hamis híreket terjesszenek a 2016-os amerikai elnökválasztás ideje alatt. A hirdetéssel kapcsolatos információkat átadták a kongresszusnak kivizsgálásra. Ezek után nem csoda, ha az angolok is gyanút fogtak, illetve e hír aggodalomra adhat okot az idén zajlott francia és német választások kapcsán is.

Collins és a bizottság arra kérte a Facebookot, hogy november 7-ig teljesítsék az információszolgáltatásra vonatkozó kérésük.

 
(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)