Jump to content

Több tízezer profilt lőtt le a Facebook a németországi választás előtt

2017. 09. 28. 18:02

A Facebook ma megosztott némi információt, hogy milyen erőfeszítéseket is tett, hogy megóvja a német választópolgárokat, a hamis hírek terjedésétől a német választások ideje alatt.

Mondhatjuk, hogy igen komoly erőfeszítéseket tett a közösségi oldal. Mint kiderült, több tízezer fiókot vettek kezelésbe. A hamis fiókok eltávolítása a választás integritásának megóvására irányuló erőveszítések részeként történt. Richard Allan, a Facebook alelnöké elmondta, „ezek a lépések nem szüntették meg teljes mértékben a félrevezető információkat a választás alatt, de megnehezítették az elterjedésüket, így kevésbé valószínűvé téve, hogy végül megjelenjenek az emberek hírcsatornáin.”

A tanulmányok utólagosan arra a következtetésre jutottak, hogy a hamis hírek szintje alacsony volt, azaz jobbára működhettek a Facebook stratégiái, legközelebb pedig a mostani helyzetből levont következtetésekkel gazdagodva még hatékonyabbak lehetnek.

Az egyik taktika, amit a cég használt, több perspektíva alapján megvizsgálta a és összevetette kapcsolódó cikkeket és tartalmukat. A másik, hogy eltávolította azokat a clickbait és spam bejegyzéseket, amiket a Facebook gépi tanulási rendszere megjelölt. Ezekkel és más módszerekkel együtt sikerült beazonosítani azt a több tízezer hamis fiókot, amit aztán eltávolítottak, ezzel is csirájában elfojtva a hamis hírek terjedését.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Facebook)