Jump to content

5 munkakör, ami 10 éven belül megszűnhet

2017. 09. 27. 08:54

Akár egy a képességeinkhez és vágyainkhoz igazodó karrier-pályát, akár csak egy olyan munkahelyet keresünk, amelynek hosszú távon is van jövője, nem árt ha végig vesszük, hogy mely munkakörök azok, amiket leginkább megszűnéssel fenyeget a technológiai fejlődés.

Az első ilyen állás a taxisofőrködés. Már napjainkban is komoly fejtőrést okoz a taxis szakmának, hogy mit kezdjenek a különféle ride-sharing alkalmazásokkal, pedig az igazi ellenfelet még csak nem is ezek fogják jelenteni. Az önvezető autók fejlődése lesz az, ami beütheti az utolsó szeget a taxis szakma koporsójába. A jövőben elég lesz rendelni magunknak egy ilyen sofőr nélküli autót, ami aztán szépen elvisz minket A-ból B-be, a fizetés pedig automatikusan történik majd az okostelefonunkon keresztül.

A kiadóknál és nyomdáknál dolgozók munkahelyei sincsenek biztonságban. Ez se különösebben meglepő, hiszen a nyomtatott média már napjainkban is igencsak leáldozóban van. Egyre több és több fogyasztó tér át teljesen a digitális médiumok fogyasztására, ami nem csak kényelmesebb, de környezetbarátabb megoldást is jelent. A hagyományos kiadók és nyomdák vagy átalakulnak és haladnak a digitális korral, vagy szép lassan megszűnnek, s velük együtt egy csomó munkahely is.

A következő veszélyeztetett csoport a futároké. A csomagszállítási szakma fénykorát éljük. Mindenki mindent házhoz rendel, ami rengeteg futárt igényel, ez azonban csak átmeneti. Az összes nagyobb futárszolgálat azon ügyködik, hogy valamilyen automatizált rendszerrel váltsa ki a csomagszállító futárjait. Néhány éven belül a drónok és az önvezető járművek teljesen feleslegessé tehetik a csomagszállításból élő futárok munkáját. A levelezés és a kommunikáció is szinte teljesen digitalizálódott, az önkormányzatok és a közmű szolgáltatok digitális átváltásával pedig végleg megszűnhet a hagyományos levelezési forma, ami pedig a postás szakmának se kecsegtet túl sok jóval.

A kiskereskedelemi kasszák mögött tevékenykedő pénztárosok is teljesen eltűnhetnek a különféle önkiszolgáló kasszáknak hála. A mai ismert megoldások még nem annyira nyerték meg a fogyasztókat, de a jövő teljesen automatizált megoldásai, már sebességben és kényelemben is versenyképesek lesznek a hús és vér kasszásokkal.

Végül pedig a telemarketingesek munkájáról kell beszélnünk. Még rengeteg olyan szakmát fel lehetne sorolni, amit részben vagy teljes megszűnéssel fenyeget a technológiai fejlődés, de talán a telemarketingesek vannak még a legnagyobb veszélyben. Egyrészt napjainkban már teljesen másként használjuk a telefonokat, mint megjelenésük hajnalán. Az okostelefonok világában, már inkább az email és a szöveges alapú kommunikáció a jellemző. A régimódi telemarketinges munkakör lassan, de biztosan a feledés homályába merül a vezetékes telefonokkal együtt. Miért alkalmaznánk bárkit is, hogy végig telefonáljon egy csomó embert és szóban zaklassa őket, amikor fél perc alatt több ezer potenciális ügyfélhez juthatunk el egyetlen körlevéllel?

(Forrás: itmozaik.hu Kép forrása: pixabay.com)