Jump to content

Az amerikai közintézményeket is elérte a legújabb kibertámadás

2017. 06. 29. 10:59

Hiába tűnt úgy, hogy a kedd délután felbukkant vírus elősorban az ukrán és az orosz közintézményeknek okoz problémát, másnap reggelre már az egész világ ugyanazzal a problémával találta magát szembe.

Korházak, bankok, nagyvállalatok, repülőterek rendszerei kerültek veszélybe és estek áldozatául a legújabb kibertámadásnak. A helyzet komolyságát mutatja, hogy még a csernobili erőmű sugárzásmérő rendszerének is bezavart a vírus. A vírus felbukkanása és a kezdeti bejelentések alapján úgy tűnt, hogy a vírus direktbe az ukrán és az orosz vállalatok, bankok és közintézmények rendszereit célozza, de ez mára már egyáltalán nem olyan egyértelmű. Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt a vírus feltűnt Európától kezdve Ázsián át, Ausztráliáig, de az USA-t se kerülte el.

Az érintett intézmények között amerikai korházak és vállalatok szerepelnek, mint például az Oreo, a Nabisco és a gyógyszeriparban utazó Merck. Los Angeles egy nagy kikötője kénytelen volt  a támadás miatt leállítani a működését, valamint a FedEx is zavart tapasztalt a TNT Express csomagszállítási szolgáltatásában. A hírek szerint még egy amerikai atomerőmű is áldozatául eset a kibertámadásnak, bár itt még nem tisztázott, hogy ez kapcsolódik-e a többi esethez.

A vírus terjedése alapján a „Petya” nevű zsarolóvírus egy verziójának tekintik, hasonlóan, mint az ugyancsak nagy port kavart WannaCry vírust. Úgy tűnik, hogy a kártevő az NSA által feltárt és a hackerek által online közzétett Microsoft Windows biztonsági hibát használja ki.

A nagy kérdés, amire még mindig nem tudni a választ, hogy ki vagy kik állnak a támadás mögött.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)