Jump to content

Németország legalizálta az önvezető autók tesztelését

2017. 05. 13. 11:29

A német autógyártó vállalatoknak nem kell többé Kaliforniába menniük, ha tesztelni szeretnék az önvezető autóik. A kormány egy sor követelmény meghatározása mellett törvényileg lehetővé tette az önvezető autók német utakra eresztését.

Végre Németország is csatlakozott azon országokhoz, ahol már törvényileg szabályozott keretek között lehetséges az önvezető autók tesztelése. Mondjuk, aki a leghalladóbb és legkönnyedebb szabályozási környezetet keresi az még mindig nem náluk fog keresgélni. A legjobb példa erre, hogy az önvezető autóban ott kell ücsörögnie egy hús és vér sofőrnek egy működőképes kormány mögött. Márpedig ez a biztonsági szempontból logikusnak tűnő elvárás valójában rendkívül sok borsot tör a fejlesztőcégek orra alá. Ez az, amit már Kaliforniában kezdenek a törvényalkotók is belátni és átgondolni a szabályozási lehetőségeket. Azért ne legyünk kemények, ez is hatalmas lépés Németországnak az önvezető járművek fejlesztésének irányába, ráadásul az önvezető autók sofőrjeire nézve nem is olyan szigorú ez a szabályozás. Telefonálhatnak, böngészhetik az internetet és le vehetik a szemüket az útról egészen addig, még probléma esetén képesek maradnak beavatkozni és átvenni az irányítást az autó felett. Egész kellemes kis munkának hangzik, nem?

A német szabályozás azt is előírja, hogy az önvezető járműveknek rendelkezniük kell egy fekete dobozzal, ami rögzíti az egész utazásukat függetlenül attól, hogy az AI vagy emberi vezetés alatt állnak. A fekete doboz célja, hogy egyértelműen meghatározható legyen ki a felelős egy balesetnél. Ha az emberi sofőr, akkor a kormány a vezetőt fogja felelősségre vonni, de ha az AI, akkor a gyártó a hibás.

Azért ne várjuk, hogy a Volkswagen, a Mercedes Benz és a BMW csapot papot otthagy Kaliforniában, de az új szabályozás lehetőséget ad rá, hogy a következő néhány évben Németországban is beindulhasson az önvezető autók tesztelése.

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: pixabay.com)