Jump to content

A Google szigorított szabályozással harcol az adathalász átverések ellen

2017. 05. 07. 12:18

A nemrég megesett masszív Google Docs adathalászati kísérlett több mint nyugtalanítóan hatott, de a Google igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy egy darabig biztos nem lesz hasonló.

A Google a kedélyek megnyugtatása végett felvázolta, hogy hogyan tervez reagálni a trükkös emaillel próbálkozó adathalászati kisérletekre – beleértve a május 3-án történtekhez hasonló események megelőzését. Lényegében a házirend szigorításával és a harmadik féltől kezdeményezett hitelesítési kisérletek körültekintőbb ellenőrzésével gondoskodnának a védelem megerősítéséről.  Google Docs támadás egy hamis alkalmazás segítségével irányította a felhasználókat a Google bejelentkezéshez. A fenti intézkedésekkel elejét lehet venni, hogy ilyesmi megismétlődhessen. A Google mindent el fog követni, hogy szigorúbban ellenőrizze azokat az alkalmazásokat, amik az adatainkat igyekeznek lekérni.

A Google már eddig is számos adathalászat elleni intézkedéssel rendelkezett.  Ilyen például, hogy gépi tanuláson alapuló biztonsági rendszere, ami gyanús e-mail mellékleteket és bejelentkezési pontokat keres.

A Google azt is hangsúlyozza, hogy a május 3-i támadás nem okozott nagy kárt. A felhasználók kevesebb mint 0,1 százalékát érintette. Ez némileg megnyugtató, de egy ilyen hatalmas felhasználói bázissal rendelkező szolgáltatásnál ez is rengeteg embert jelent. Legyünk mindig körültekintőek, ha egy alkalmazás az adatainkat kéri, még akkor is, ha egy látszólag ismerős felületen járunk.

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: pixabay.com)