Jump to content

Csinált egy okosórát az Alphabet, de nem olyat, mint amit vártunk

2017. 04. 17. 12:55

Az Alphabet tulajdonában lévő Verily egészségügyi szervezet egy olyan okosórával lepte meg a világot, aminek kifejezetten csak az orvostudomány területén tevékenykedők tudnak igazán örülni.

Az óra a ’Study Watch’ elnevezést kapta és nem segít megszervezni a napunkat vagy fogadni az értesítéseinket az okostelefonunkról, helyette viszont passzívan gyűjti az egészségügyi adatainkat (szívverés, bőr elektromos ellenállása, testmozgás). Az ilyen adatok begyűjtése kritikus fontossággal bír számos klinikai kutatás esetében.

A Study Watch rendelkezik egy kerek e-ink képernyővel, ami képes megjeleníteni a dátumot, az időt és néhány alap instrukciót a viselője számára. Semmilyen más információt nem kap vissza a felhasználó, írja a Verily egy blogbejegyzésben. Az egyszerű interface kialakításának oka, hogy az órából a lehető legjobb teljesítményt hozzák ki. A kütyü egyetlen töltéssel egy hétig bírja, miközben egy relatíve erős processzor csücsül benne és futtat fontos algoritmusokat. Nincs hozzá alkalmazás, se semmilyen más olyan funkció, amit egy normális okosóránál sejtenénk. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékben az a nyers adatok rögzítésére és raktározására tud fokuszálni ez a professzionális orvosi használatra szánt eszköz.

Ahogy a fentiekből talán már átjött, az óra nem igazán kereskedelmi forgalomba készült és az Alphabet nem is oda szánja. Korházak, orvosi kutatások és más egészségügyi projektek kapnak az órából. A Study Watch fontos szerepet fog játszani a Verily kutatásában is, amely 10 000 résztvevőt fog megfigyelni 5 éven át. A kutatással begyűjtött eredményektől azt reméli a cég, hogy jobban megérhetjük az öregedési folyamatokat és egyes megbetegedések lefolyását.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / Verily)