Jump to content

2018-ra New York is megnyitná az utakat az önvezető autók előtt

2017. 04. 08. 11:37

Míg az autógyártók sikeresen tárgyaltak bizonyos városokkal, hogy tesztelhessék országútjaikon az önvezető prototípusaik, addig más területek nem igazán mocorogtak a befogadásukért. New York esetében például egy 45 éve megalkotott törvényt se sikerült eddig odébb gurítani az útból.

Ez a 45 éves törvény ugyanis előírja, hogy az autósoknak az egyik kezüket a kormányon kell tartani. Mondani se kell, hogy ez nem fér össze azzal, hogy az autógyártók önvezető autókat tesztelhessenek. Azért a változás szele már fújdogál. Az állam éves költségvetésébe temetve a jogalkotók egy olyan intézkedést dobtak be, ami átmenetileg szüneteltetné az önvezető autók tesztelésének útjában álló elavult jogszabályokat. Amennyiben a költségvetés átmegy, úgy a következő évben a vállalatok képesek lesznek önvezető autókat tesztelni New York állam útjain.

Azért akad néhány kikötés. Nem elég, hogy minden önvezető autóban ott kell majd ülnie egy jogosítvánnyal rendelkező sofőrnek, de az összes tesztnek a NYPD és a New York állam motoros járművekkel foglalkozó hivatalának direkt felügyelete alatt kell zajlania. Aztán ha lejár ez az egy éves időszak, akkor 2018. júniusában a két szerv egy közös jelentést ad ki, aminek alapján döntenek a továbbiakról. Mindezek alapján valószínűleg a legtöbb autógyártó passzolni fogja ezt a nagyszerű lehetőséget és keresnek olyan helyet, ahol már jóval halladóbb gondolkodású szabályozással vendégelik meg őket.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)