Jump to content

Németország műsorszolgáltatóként szabályozná a non-stop streamelőket

2017. 03. 28. 10:34

Jobb lesz, ha kétszer meggondoljuk, hogy biztos szeretnénk-e non-stop livestreamet adni, legalábbis Németországban, ahol a törvényalkotóknak akadt egy két gondolata a bizniszhez.

Németországban úgy találták, hogy a 24 órán át sugárzó PietSmietTV el kell fogadjon egy műsorszolgáltatási szerződést április 30-ig, ha továbbra is működni szeretne. Ez azért érdekes, mert történetünk hőse YouTube és Twitch segítségével operált, nem pedig TV-s vagy rádiós műsorszórással. Mégis úgy találták, hogy technikai értelemben műsorszolgáltatónak minősül, lévén lineáris információs és kommunikációs szolgáltatást nyúlt a nyilvánosság felé, nem pedig személyes célra üzemel.

A csatorna tulajdonosa, Peter Smits tiszteletben tartja a döntést, így nem lesz különösebb harc a dologból. Amiért mégis nagyon érdekes ez számunkra, hogy a hozzáértők szerint ez a döntés nem csak erre az egy esetre szól, hanem precedens értékkel bír, hivatkozhatnak rá minden hasonló livestreammel kapcsolatos eljárás során. Nem is annyira a szabályozás a gond, hanem az annak eredményeként felmerül költségek. Egy átlagos streamer 1000 és 10 000 euró közötti összeget fizethet ki csak a felmerülő papírmunkára. Ez relatíve triviális összeg egy TV csatornának, de sokkal ijesztőbb valakinek, aki csak úgy otthonról streamelgetne.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)