Jump to content

3 újabb nyelvet beszél a Google MI fordítója

2017. 03. 07. 14:01

A Google azon dolgozik, hogy különböző nyelvekről történő fordítás egyre természetesebbnek hasson, ezért tavaly belevágtak egy mesterséges intelligenciával megtámogatott fordítómasina kifejlesztésébe.

Ez a gép lenne a GNMT (Google Neural Machine Translation), aminek fejlesztésén azóta is serényen ügyködnek. Mostanra a cég bejelentése szerint három újabb nyelvre terjed ki a GNMT tudása. A három új nyelv a hindi, az orosz és a vietnámi.

A GNMT célja minőségi fordítások megalkotása. A gép nem kifejezésenként fordít, hanem teljes mondatokat értelmez. Ennek az új megközelítésnek hála képes kerekebb, érthetőbb és életszerűbb fordítások megfogalmazására. Gyakorlatilag megvizsgál minden karaktert és összeveti az előtte és utána következőkkel. Ez nagyon fontos az olyan nyelveknél, mint például a mandarin, ahol az egyes szavak különböző jelentéssel bírnak attól függően, hogy milyen karakterekkel lettek párosítva a szövegben.

A Google tervei szerint a mesterséges intelligenciával operáló fordítógépük szép lassan az összes nyelvet megtanulja majd használni. Jelenleg a fenti újonnan elsajátított nyelveken felül már tud mandarinul, angolul, franciául, németül, japánul, koreaiul, portugálul és törökül.

(Forrás: blog.google Kép forrása: blog.google)