Jump to content

Javíthat-e egy app a közlekedési morálon?

2017. 02. 26. 11:33

Békésen vezetünk, amikor valaki rútul elénk vág. Nem egy embert elönt ilyenkor a méreg és kis híján átmegy Hulkba, de akkor felvillan egy virtuális üzenet a szélvédőnkön: „A korházba sietek”. A haragunk elszáll és helyette már csak az empátia marad.

Chao Wang és kollégái a hollandiai Eindhoven Egyetemen legalábbis így képzelik el a megoldást az országúti őrjöngés, mint jelenség visszaszorítására. Kifejlesztettek egy alkalmazást, amelynek hála a sofőrök kommunikálhatnak egymás felé, megakadályozva, hogy a forgalom többi résztvevője kiakadjon rájuk. Wang szerint Amerikában évente 1500 ember sérül meg vagy veszti életét frusztrált és agresszív vezetés miatt.

Wang prototípusa a „szociális autó” projekt arról szól, hogy egy transzparens képernyőt vetítenek a vezető elé a szélvédő egy részén, ahol információk jelennek meg az okostelefonról, anélkül hogy blokkolnák a kilátást. Ez a CarNote nevű alkalmazás információkat közöl a többi vezetővel kapcsolatosan, akik ugyancsak használják a rendszert. A többi alkalmazást használó autós detektálását a telefon kamerája végzi egy speciális periszkóp lencsével megturbózva.

Jelenleg egy a hátsó ablakra felragasztott különleges matricát keres a kamera a rendszer használóinak felismeréséhez, de a jövőben a rendszámtábla alapján történik majd az automatikus beazonosítás.

A CarNote lehetővé teszi, hogy rendkívüli körülmények között a vezetők egy virtuális jelet tegyenek ki, így a többi sofőr tudni fogja, ha valaki a reptérre vagy a korházba siet. Még Facebook stílusú „like” és „dislike” rendszerrel értékelhetjük is a többi vezetőt. Wang szerint a biztosítási cégek akár figyelembe is vehetnék áraik alakításánál, hogy ki mennyi kedvelést szedett össze az utakon.

Alapvetően egy okos ötletről van szó, de még soka kell tesztelni, hogy látató eredményeket kapjanak a szakemberek. Akad néhány komoly kihívás a projekt előtt. Nem egyszerű menet bizonyítani, hogy a kommunikáció, amit az app lehetővé tesz, az valóban redukálja a dühős vezetésből fakadó balesetek számát, másrészt egy olyan rendszert kell kialakítani, ami amennyire csak lehet mentes a visszaélésektől.

(Forrás: newscientist.com Kép forrása: pixabay.com)