Jump to content

Szupergyors vezeték nélküli kapcsolatot ígér az 5G technológia

2017. 02. 26. 08:52

Hatalmas hype kíséri az 5G hálózat indulását és tesztelését, miközben akad egy ordító probléma az egésszel. A telekommunikációs ipar nem igazán definiálta még, hogy mit is takar az az 5G.

Szupergyors vezeték nélküli kapcsolatot ígér az 5G technológia, de mennyi az a szupergyors és milyen specifikációk mellett valósulna meg a szolgáltatás? Az ITU (International Telecommunication Union) tagjai kiadtak egy közleményt, amiben az 5G technológia teljesítményével kapcsolatos elvárásokat latolgatják. Mi mint felhasználók 100Mbps-es letöltési sebességet és 50Mbps-es feltöltési sebességet kellene, hogy kapjunk. Az LTE technológiával szemben ezt inkább tekinthetjük egy következetes kiindulópontnak, mint egy elméleti maximumnak. Ráadásul mindezt úgy, hogy a lag nem lesz több 4ms-nél, szemben az LTE 20ms körüli lagjával. Az 5G szolgáltatásnak elviekben működnie kell akkor is, ha egy 500 km/h száguldó vonaton utazunk. Röviden az 5G olyan gyors és jó kell legyen, mint az otthoni internetkapcsolatunk.

Még mindig jó esély van rá, hogy ezek a specifikációk változni fognak mostantól, addig még az ITU novemberi találkozóján jóváhagyják őket. Még ha negatív irányba történik is valamilyen változás, ez akkor is egy hatalmas lépés lesz. Olyan, amivel a viszonteladók és a gyártok már komolyan tudnak dolgozni.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)