Jump to content

A Facebook se képes mindent irányítani

2017. 02. 07. 17:31

A legnépszerűbb közösségi oldalnak, a Facebooknak elég nagy hatalma van afelett, hogy mi kerül a felhasználóinak szeme elé, de még ő sem tud mindent ellenőrizni, legalábbis a cég egyik ügyvédje szerint.

A Facebook ügyvédje egy német perben védte a céget, ahol védekezésképpen hangzott el, hogy a Facebook képtelen minden posztot átvizsgálni rasszista nyelvezet után. Posztok milliárdjai jünnek létre napról napra és egy igazi csodagépre lenne szükség, hogy ezeket mind megszűrjék és kigyomlálják belőle a potenciálisan sértő tartalmakat.

Nem meglepő módon a felperes nem volt vevő erre az érvelésre. Példaként hozta azt, hogy a Facebook meglepő gyorsasággal tudja detektálni a meztelenséget, márpedig abból is van bőven, így mégse lehet a mennyiség a probléma. Fel is vetette hát a kérdést, hogy miért ne lehetne a rasszista posztokat és a fotókkal való visszaéléseket is hasonló alapossággal kezelni?

Bárkinek is legyen igaza, érdekes kérdések vetődtek fel. Valójában vajon mekkora hatalma van a Facebooknak az oldalain létrehozott és megosztott tartalmak ellenőrzésére? Valójában lehetetlen lenne teljes ellenőrzést gyakorolni és ha létezne is ilyen megoldás, akkor az milyen viszonyba lenne a felhasználók saját jogaival? Jelenleg a gépi tanulásnak hála léteznek olyan algoritmusok, amelyek megtanulták felismerni a képekben és a videókban a meztelenséget, de azért ez nem ugyan az, mint kontextusában eldönteni egy szövegről, hogy rasszista-e vagy sem.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)