Jump to content

Sikertelenül végződött a japán minirakéta küldetése

2017. 01. 16. 14:43

A világ legkisebb hordozórakétáját indították útjára Japánban, ami a TRICOM1 műholdat vitte volna földkörüli pályára, de sajnos a rakéta a kilövést követően lezuhant a szállítmányával együtt.

A japán űrprogramra rájár a rúd mostanság. Az AEA (Aerospace Exploration Agenc) jelentése szerint az SS-520 minirakéta küldetése tragikus véget ért. Az első fázis még gond nélkül levált, de aztán beütöttek a bajok. A kommunikációs rendszerben fellépett hiba miatt az irányításnak megszakadt a kapcsolata a rakétával, aminek nem indultak be a kilövés második fázisában a hajtóművei. Bár a rakétakilövéseknél felmerült gikszerek nem egyedülálló esetek, de az incidens mégis rossz fényt vet Japánra.

A 9 és fél méter hosszú és kevesebb, mint 1 méter széles SS-520, mint a világ legkisebb hordozórakétája lett beharangozva, ami képes műholdat juttatni a világűrbe. Egy rekordnak kellett volna lennie, de nem így lett. Ez persze nem jelenti, hogy a minirakéta projekt halott, de a JAXA (Japán Űrügynökség) minden bizonnyal mindent el fog követni, hogy a következő kilövés tökéletes legyen.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / Kyodo News)