Jump to content

Elakadt a motorral csaló versenykerékpárosokat büntető törvény a franciáknál

2017. 01. 16. 12:49

A profi kerékpárosok világát tehetik tönkre a versenyeken apró, rejtett motort használó csalók, de a jelek szerint a francia kormány nem kész bűncselekményként tekinteni a dologra

A bejnyújtott törvényjavaslat alapján illegálissá vált volna az úgynevezett „technológiai dopping” és komoly büntetésre, valamint eltiltásra számíthattak volna azok, akik mégis használnak ilyesmit. A javaslat azonban elhasalt, de természetesen nem azért, mert a csalás politikai támogatást élvez vagy akár csak bátorítanának rá bárkit is, csupán a benyújtott javaslat túl keményen hatott volna.

Az elképzelés szerint a büntetés összege akár 3750 eurótól 1 év börtönig terjedhetett volna egyénenként. Abban az esetben pedig, ha rejtett motorok beszerzése vagy készítése is fennáll, akkor 150000 eurótól 7 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatóak lettek volna a vádlottak.

A koncepciónak még mindig van legitimitása. A kompromisszum az lehet, hogy a kormány tanulmányozza a motorral csalók sportágra mért negatív hatását és kriminalizálásának létjogosultságát mielőtt törvény születne róla, illetve több felhatalmazást ad a francia doppingellenes ügynökségnek.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)