Jump to content

Japán 2018-ra meg akarja építeni a világ leggyorsabb szuperszámítógépét

2016. 11. 26. 15:27

A Reuters riportja szerint Japán 173 millió dollárt készül elkölteni egy szuperszámítógépre. Nem is akármilyenre, a világ leggyorsabbjára. Úgy vélik a leggyorsabb számítógép birtoklása visszaállítja majd a nemzet közérzetét. Tény, hogy jó dolog elsőnek lenni, de mi lesz utána szegény kínaiakkal. Momentán ugyanis az övék a világ leggyorsabb gépe, a 130 petaflop teljesítményre képes Sunway TaihuLight. Talán majd ők is neki vágnak egy még a Japánok leendő szuperszámítógépénél is gyorsabb gép megépítésébe aztán ki tudja hol ér majd véget ez a dolog.

Akárhogyan is nézzük, Japánnak most jól jönne egy kis sikerélmény. Egy öregedő társadalommal és lassuló gazdasággal egy igazi válságnak néz elébe ez a történelmét tekintve a világ technológiai központjának számító ország. Ezt a titulust szép csendben lenyúlta tőlük Kína és Dél-Korea.

Legutoljára 2011-ben tudhatta magáénak a leggyorsabb szuperszámítógépet a Japán nemzet. A gép a Fujutsu K Computer volt és 10,5 petafloppal tartotta az első helyet. Képzeljük el ezt almákkal és tegyük mellé a Japánok gépét. Félelmetes a különbség. Meglátjuk 2018-ban, hogy sikerül ez a nagy visszatérés.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)