Jump to content

Bárki számára elérhető lett a Yahoo pornószűrő algoritmusa

2016. 10. 04. 17:00

Most a Yahoo a legújabb tech cég, aki nyílit forráskódú anyagot ad át a nagyközönségnek fejlesztgetésre egy NSFW tartalmakat vadászó neurális háló személyében.

A korhatáros tartalmak szűrésének fontosságát azt hiszem senkinek sem kell különösebben ecsetelni. Különösen hangsúlyos a megfelelő ellenőrzés biztosítása azoknál az oldalaknál, amelyek tartalma folyamatosan frissül, de nem felnőtt tartalmakra vágyó közösséget tartanak fenn. Persze a feltöltött anyagok átellenőrzése egy végeláthatatlan küzdelmet eredményez, ami nem csak, hogy rengeteg erőforrást emészt fel, de lassítja is az adatáramlást. Márpedig az idő pénz.

Szerencsére itt jön képbe a Yahoo, hogy felmentse eme teher alól a weboldalak üzemeltetőit. Egy olyan neurális háló algoritmusát tette nyíltan hozzáférhetővé a cég, amelynek segítségével szelektálhatóvá válnak az elkerülni kívánt tartalmak. Konkrétan egy konvolúciós neurális hálózat dolgozik ezen, ami képek és mozgóképek feldolgozására is képes. A dolog szépsége, hogy a gép a kezdeti megadott beállításai alapján tovább fog okosodni, tanulni és elcsípni a nem kívánt anyagokat. Az algoritmus tulajdonképpen minden egyes képet és képkockát megvizsgál és egy 0 és 1 közé eső értéket társít hozzájuk, így megmondhatjuk akár ennek az értéknek a megadásával is, hogy mi az, ami még belefér és mi az, ami már nem.

Magának az algoritmusnak a kódját bárki letöltheti GitHub-ról és tesztelheti. A fejlesztők azért annyit megjegyeztek, hogy a dolog tökéletes működésére még nincs garancia, de ügye ezért lett nyílt forráskódú a dolog, hogy mostantól bárki tökéletesíthesse.

(Forrás: yahooeng.tumblr.com Kép forrása: yahooeng.tumblr.com)