Jump to content

Több milliónyi kártyaadat ellopásáért ítéltek el egy orosz kibertolvaj

2016. 08. 27. 16:00

Roman Seleznev egy orosz parlamenti képviselő fia, de nem ezzel szerzett magának hírnevet, hanem hogy milliós nagyságrendű bankkártya adatot lopott el magának világszerte.

Seleznev POS számítógépeket tört fel és lopott el milliónyi bankkártya adatott róluk, amivel hozzáférést szerzett a sértettek adataihoz.  A szövetségi esküdtszék bűnösnek találta 40-ből 38 rendben. Egyrészt ügye védett számítógépekhez fért hozzá illetéktelenül és jogtalanul birtokolta az azokon tárolt adatokat, amit tovább súlyosbított két rendbeli személyazonosság-lopással, mire végül 2 évre rá letartoztatták a Maldív szigeteken. A DOJ szerint (Department of Justice) Seleznev a világ számos pontján tört be kisvállalkozásoknál kihelyezett POS számítógépek rendszerébe, ahol egy olyan mailwaret telepített, ami aztán az ellopott hitelkártya adatokat oda továbbította ahova csak szerette volna.

A hatóságok 1,7 millió kártyaszámot találtak a gépén, amikor letartoztatták, de az ügyészek szerint legalább 2,9 millió kártyaadatot lopott el 2009 és 2013 között a vádlott. Seleznev a kártyák adatait eladta különféle oldalakon és fórumokon, amiket aztán csalárd vásárlásokhoz használtak fel. Hozzávetőleg 169 millió dolláros kárt okozott a bankoknak és más pénzintézményeknek.

Seleznev ügyvédei azzal terveznek védekezni, hogy a 2014-es letartoztatás gyakorlatilag egy emberrablás volt. Azt is állítják, hogy a hatóságok nem biztosították a laptopot, amit elvettek tőle, így bárki bármilyen bizonyítékot kreálhatott rá. Seleznev december másodikán fogja megkezdeni büntetését és legalább 4 évig ott is marad.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)