Jump to content

1,2 milliárd dollár veszteséget produkált idén az Uber

2016. 08. 26. 12:00

Annak ellenére, hogy micsoda hatalmas üzleti lehetőség rejlik az Uberben, a cég még nem tudta kitalálni, hogy ezt hogyan alakíthatná a leghatékonyabban profittá.

Az Uber egy elég jól kialakított üzleti modellel rendelkezik momentán, szóval talán megfogjuk bocsátani nekik, hogy profitot azt nem tudnak termelni ezen a ponton. Ennek ellenére is meglepő, hogy 1,27 milliárd dolláros veszteséget számolt el a cég 2016 első felére. Gauntam Gupta az Uber pénzügyi vezetője szerint ez a fajta negatív kilengés elsősorban azoknak a kompenzációs összegeknek a megfizetéséből adódik, amiket azért kellett kiadni, hogy a cég világszerte működhessen.

Persze ez több mint egy izolált incidens. A cég hírhedten pénznyelő már a fennállása óta. 2015-ben 2 milliárd dollárt bukott és a hét éves története alatt összesen 4 milliárd dollár veszteséget produkált. Ettől függetlenül ne gondoljunk rosszat az Uberről. Egyáltalán nem ritka egy induló startupnál, hogy kezdetben még nem termelnek profitot és egy ilyen kaliberű vállalkozásnál, mint amibe az ő cégük vágott bele, bizony nyugodtan mondhatjuk, hogy még az elején járnak az üzlet kiépítésének. Igaz azért ennél jobb számokban reménykedhettek a befektetők már így 7 év után, de ez van.

Kérdéses, hogy az Uber meddig maradhat veszteséges, de könnyen meglehet, hogy a cég terve elsőként teljesen lefedni a rendelkezésére álló teret és csak utána elkezdeni kitermelni a profitot. Idővel kiderül.

(Forrás: bloomberg.com Kép forrása: pixabay.com)