Jump to content

25 éve készült az első publikus weboldal

2016. 08. 08. 11:00

Néhány napja egy újabb hatalmas mérföldkövet tudott le az internet. 25 éve lett publikus az első weboldal, ami a World Wide Web projektet mutatta be.

Az oldalt Tim Berners-Lee készítette még 1991 augusztus 6-án, hogy bemutassa miről is szól az a WWW projekt. Az oldal bejelentése nem volt valami ünnepélyes. Sőt, az Usenet csoportban közzétett oldalra csak augusztus 23-án látogatott el az első új felhasználója. Mindenesetre ezt tekintjük ma az első weboldalnak, ami lerakta az alapjait a mi internetes oldalaknak.

Egyáltalán nem volt olyan extrém gyors és nagy áttörés, mint azt gondolhatnánk. Az első nagy ugrásra 1993-ig kellet várni, amikor is az NCSA kiadta az első szélesebb körben is sikert arató webes böngészőét (Mosaic) és a CERN segített adoptálni a szoftvert ingyenes és nyílt forráskód formában. Maga Berners-Lee se szánta a W3-at valami korszakbontónak, sokkal inkább az akadémiai együttműködéshez találta ki, mint sem egy ilyen széles körben alkalmazható dolognak. Mégis tagadhatatlanul valami olyasmit tett 1991-ben, ami végül alapvetően megreformálta az akkori kommunikáció mikéntjét.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: flickr.com)