Jump to content

Kibertámadás áldozatává vált egy vietnámi repülőtér

2016. 08. 01. 15:00

Kína, a Fülöp-szigetek és Vietnám között elhúzódó viszály néhány igen kockázatos hackertámadást is életre hív, aminek most egy repülőtér esett áldozatul.

A fentebb említett országok egy keservesé fajuló területi vitába kerültek egymással a Dél-kínai-tenger ügyében (amiről időközben a bíróság kimondta, hogy Kína követelései illegálisak). Sajnálatos módon minden jel szerint ennek mellékhatásaként olyan folyamatok indultak be melyek Július 29-én egy vietnámi repülőtér elleni kibertámadáshoz vezettek. A vietnámi állami média azt állítja, hogy a hackerek sikeresen hozzáfértek a vietnámi légitársaság weboldalához, valamint a Hanoi és a Ho Chi Minh város nemzetkőzi repülőtereinek képernyőihez. A jelentések szerint az utasok a territoriális kérdésben állatfoglaló politikai üzenetet véltek látni. Nem meglepő módon a kormány egy kínai hackercsoportot (1937CN) hibáztat az incidensért.

A hack következményeként a reptér dolgozói órákon át nem tudták működtetni a számítógépes rendszereiket.

Mindez persze egyáltalán nem jelenti, hogy a támadások finanszírozása mögött valamilyen kormány állna. A BBC-nek tett nyilatkozatában a kínai konzulátus Ho Chi Minh városában „gyáva és szégyenletes” tettnek minősítette a támadást.

Bár bizonytalan, hogy voltaképpen ki is áll a támadás mögött, de annyi biztos, hogy aki felelősek érte, azok a reptér meghackelésével megtalálták a módját, hogy egy jó hangos üzenetet küldjenek anélkül, hogy egy golyót is kilőttek volna.

(Forrás: reuters.com Kép forrása: reuters.com)