Jump to content

Fél év börtönt kapott a celebek meztelen képeit ellopó hacker

2016. 07. 26. 10:00

Az oregoni Andrew Helton bűnösnek találtatott a hírességek email fiókjainak feltörésében és érzékeny adataiknak ellopásában. Letöltendő börtönbüntetést kapott.

John A. Kronstadt körzeti bíró hat hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta az oregoni hackert, aki még a börtönből való szabadulása után is két évig felügyelet alatt lehet majd csak szabadlábon. A vádlott célpontjainak félrevezető emaileket küldött több mint két éven át, amik látszatra az Apple és a Google vállalattól érkeztek, de valójában hamis oldalakra vezettek, amik szintén csak hasonlítottak az eredetiekre. Ezzel a módszerrel aztán sikeresen megszerezte rengeteg ember, közöttük hírességek fiókjának hozzáférési adatait. Az adatokat felhasználta, hogy a fiókokból olyan érzékeny és személyes adatokat lopjon el, amiket aztán a saját gépén tárolt, illetve több kellemetlen képet valószínűleg ő szivárogtatott ki más hackerekkel közösen az interneten. Az áldozatok névtelenségét természetesen a hatóságok megőrizték és a vizsgálat során bizalmasan kezelték az adatokat, főként mert azok között sok meztelen kép található, ami igen csak kellemetlen lehet az eredeti tulajdonosaiknak.

A vád egy év letöltendő börtönbüntetést szeretett volna, még Helton ügyvédje úgy védekezett, hogy kliense mentális betegségben szenvedett az incidens ideje alatt és csak a legalapvetőbb megtévesztési módszereket használta, így nem érdemel letöltendő börtönbüntetést.

A tanulság most is az, mint minden hasonló ügy esetén. Legyünk óvatosak, vigyázzunk a jelszavainkra és könyörgöm, nézzük meg, hogy milyen linkre kattintunk rá és milyen oldalon jelenkezünk be.

 

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)