Jump to content

Az okostelefon-függők és a mezei zebrák esete

2016. 07. 15. 16:00

Napjaink közeledésében egy újszerű, modern veszély ütötte fel a fejét, mely végső soron a hagyományos zebrák létét fenyegeti.

Az okostelefon használat mára már-már szinte nélkülözhetetlen részévé vált rengeteg ember mindennapjainak világszerte. Sokaknak az okostelefon ma már nem csak a szórakozásra vagy a kommunikációra használatos, de a mindennapos információszerzés vagy akár a munka eszköze is.

Mindez jól is van így, hiszen a technológia célja pontosan az lenne, hogy az élet minél több területén megkönnyítse az életünket, de csak azért, mert a készülékek egyre okosabbak, még nekünk nem muszáj elbutulni. Nem szabadna teljesen belefeledkeznünk a kütyükbe és teljesen kizárni a külvilágot, mert ez nem csak ránk, de a környezetünkre nézve is veszélyes lehet.

Világszerte problémát okoz, hogy a hagyományos zebrák már nem tűnnek elégséges megoldásnak a gyalogosforgalom balesetmentes lebonyolítására. Régebben a forgalmasabb helyeken elég volt ilyenkor kitenni egy-egy közlekedés táblát vagy lámpát és bár csodát ez se tett és nem nullázta ki a balesetek számát, de optimális megoldásként szolgált a minimalizálásukra.

Azonban az okostelefonok elterjedésével és az őket használó emberek elzombulásával már a korábbi megoldások sem működtek és újak után kellett nézni. Ilyen például, hogy egy kínai város turista negyedében külön sávot kaptak a mobiljukba bambulók. Dél-Koreában speciális táblák kihelyezésével próbálkoztak, bár elég naiv dolognak tűnt azt hinni majd ezekre felnéznek az emberek a mobiljukból, ha a hagyományos figyelmeztetésekre nem reagálnak. Németországban ennél cselesebbek voltak. Augsburg városában a földre helyeztek el jelzőfényeket, így próbálva a figyelmeztetést szem elé helyezni. Hasonló koncepció valósult meg Ausztráliában is, de igazából egyik megoldás sem az igazi ennek pedig egyetlen egy oka van. Mindegy, hogyan és hány féle figyelmeztetést találnak ki, ha mi emberek nem vagyunk képesek figyelni a saját és mások biztonságának érdekében. Figyelmetlenek lettünk és erről egyáltalán nem biztos, hogy az okostelefonok tehetnek. Az önvezető autók és a tonnányi IoT eszköz között elfelejtettük, hogy a legnagyobb értékünk még mindig az egészségünk és az életünk. Valahogy félrementek a prioritások ebben a rohanó világban és sokan, ha a között kell mérlegelni, hogy szétnézzenek rendesen a forgalomban vagy válaszoljanak egy üzenetre, akkor egyszerűen rosszul döntenek, pedig szétnézni pár pillanat és az Internet se megy sehova addig, viszont a rossz döntések következményét akár egy életen át viselhetjük.

Közlekedjünk figyelmesen!

(Forrás: itmozaik.hu Kép forrása: wikimedia.org)